Catalunya Sí que es Pot (CSQP) ha aprofitat aquest dilluns políticament estrany, després de l’empat de l'assemblea de la CUP sobre la investidura d’Artur Mas, per treure el cap. El seu portaveu, Joan Coscubiela, s’ha posat bé amb el sector de la CUP que demana bastir un front d’esquerres al voltant del dret a decidir, tant si hi ha eleccions al març com si cal “reconfigurar l’espai de l’esquerra catalana”.

En l'atzucac generat pel conclave cupaire, Coscubiela ha presentat la seva fórmula per desllorigar la situació formada per tres elements: un pla de rescat ciutadà, un procés constituent “propi” però no “autàrquic”, i la defensa del dret a decidir materialitzada en un referèndum.

Front Popular

Coscubiela interpreta l’empat a l’assemblea de la CUP com un fet que fa “impensable” la investidura de Mas. “La CUP no pot trair el resultat”, ha assegurat. “JxSí i la CUP es troben en un estancament estructural”.

El portaveu de la confluència que agrupa ICV, EUiA, Podem i Equo al Parlament ha valorat l’aposta d’un sector de la CUP per un front d’esquerres al voltant del referèndum si hi ha eleccions anticipades. “M’agradaria formar part d'una recomposició de les forces polítiques catalanes en què també hi hagués la CUP”, ha assenyalat.

La peça clau per a Coscubiela és el referèndum. Per tant, la CUP hauria de rebaixar la proposta rupturista i defensar aquesta consulta jurídicament vinculant pactada amb l’Estat. Malgrat això, Coscubiela ha recordat que no hi ha cap proposta en ferm sobre la taula respecte a una eventual confluència de les forces que defensen la "sobirania" i el "progrés social".