Catalunya Sí que es Pot ha anunciat que s'abstindrà en la votació de la primera de les propostes signades per JxSí i la CUP sobre el “referèndum, empara legal i garanties". Aquesta proposta emplaça l'executiu a la celebració d’un referèndum vinculant sobre la independència “com a molt tard el setembre del 2017 amb una pregunta clara i resposta binària”. 

Des de la formació asseguren que aquesta abstenció no vol dir que estiguin d'acord amb el full de ruta independentista que contempla la via unilateral marcat pel Govern. De fet, votarà en contra de la convocatòria d’eleccions constituents en els sis mesos següents del referèndum en cas que guanyi l’opció independentista. 

Els comuns defensen en una proposta pròpia que el referèndum se celebri amb el màxim de garanties, suports i que tingui prèviament el reconeixement de la UE. 

Aquest dimecres al vespre, JxSí va anunciar que donaria suport a aquest referèndum reconegut internacionalment proposat per CSQP. Per la seva banda, la CUP va assegurar que no hi votaria en contra.

Aquestes aproximacions per part de les formacions independentistes cap a la contemplació de la via pactada que defensa CSQP ha estovat una mica els comuns, aconseguint la seva abstenció a la proposta conjunta de JxSí i CUP. "El Govern fa moviments i nosaltres també", expliquen fonts parlamentaries del partit.

Pel que fa la resta de propostes conjuntes de JxSí i la CUP, CSQP votarà a favor d’una que fa referència a encoratjar els ajuntaments a impulsar els debats constituents en l’àmbit local. Encara sobre el procés constituent, CSQP rebutjarà la creació d’un consell assessor però s’abstindrà en la constitució d’una comissió de seguiment parlamentària.