La direcció de Ciutadans ha creat un comitè nacional de negociació de governs per acordar "els millors" pactes per governar en aquells ajuntaments i comunitats on Cs té la clau i que, de moment, no ha rebut instruccions de vetar al PSOE ni tampoc excloure a Vox, fet que obre la porta a què Cs governi amb el PSOE, i per tant retirar-li el cordó sanitàri, o que es repeteixin pactes com en Andalusia.

Una decisió que s'ha pres, ha explicat la portaveu del partit, Inés Arrimadas, amb l'objectiu de "promoure executius assenyats, no d'aprofitar-se". Aquest comitè, que es reunirà demà per primera vegada sota la direcció del secretari general, José María Villegas, i coordinat pel secretari d'Acció Institucional, José María Espejo, no ha rebut ara per ara cap "instrucció" concreta, ha assegurat Arrimadas, ni de vetar pactes amb el PSOE, ni d'excloure el partit de Santiago Abascal.

Arrimadas, que no ha volgut entrar en escenaris de govern específics, ha afirmat que estudiaran cas per cas les possibilitats que existeixen, si bé fonts de la direcció han assegurat que la preferència és arribar a acords amb el PP i que serà "molt difícil, molt complicat" pactar amb els socialistes. "Som a dotze hores de conèixer els resultats", ha subratllat Arrimadas, demanant així un respir davant de la insistència dels periodistes a conèixer quines opcions de govern s'estudien.

Tan sols ha recalcat que aquest matí la direcció no ha donat cap ordre concreta sobre els pactes, al contrari de la regla que sí que va imposar abans de les generals de vetar el PSOE de Pedro Sánchez per pactar l'Executiu nacional o facilitar la seva investidura.

Expectatives no complertes

Ciutadans, que no ha complert les seves expectatives d'avançar al PP enlloc, té la clau en quatre comunitats autònomes (Madrid, Aragó, Castella i Lleó i Múrcia) i en una vintena d'ajuntaments, entre ells el de la capital, Saragossa, Alacant, Màlaga, Las Palmas, Palma de Mallorca, Almeria, Lleó, Salamanca, Palència, i Burgos.

D'altra banda, Ciutadans continua erigint-se en el partit líder de l'oposició, ha insistit Arrimadas malgrat no haver fet el 'sorpasso' al PP, que ha aprofitat el moment per anunciar l'organigrama dels grups parlamentaris.