El 2022 és un any decisiu per Ciutadans. Després d'haver trencat el pacte de govern amb els taronges, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernandéz Mañueco va convocar eleccions anticipades a la comunitat. I enguany també s'han de celebrar les andaluses, l'última comunitat on Cs és present al govern autonòmic. Si fracassen en aquestes eleccions, com preveuen les enquestes, el projecte dirigit primer per Albert Rivera i ara Inés Arrimadas quedarà tocat de mort: al Congrés els sondejos els hi donen com a màxim dos escons, però també n'hi ha que auguren la seva desaparició. El partit, que ja va passar de 57 a 10 diputats en les últimes eleccions generals, ha de fer front aquests reptes electorals amb importants retallades. 

Només a les capitals 

Un dels principals motius és la seva progressiva pèrdua de simpatitzants, que s'ha intensificat en els darrers mesos. Segons un estudi elaborat pel mateix partit, es preveu que d'aquí al juny, Cs perdi la meitat dels seus militants. Si aquests pronòstics es compleixen, els d'Arrimades es quedaran amb  9.500 afiliats, un 72% menys que fa tres anys. Llavors, a principis de 2019 Albert Rivera estava en un moment dolç  i després de les eleccions de l'abril d'aquell mateix any s'hauria pogut convertir en vicepresident del govern espanyol. La resta és història.

Per mitigar els efectes d'aquesta pèrdua de militants, els taronges s'hauran de gratar la butxaca i ja han decidit quina és la primera passa del seu pla de retallades: començaran a tancar progressivament la majoria de seus locals i provincials, en les que implantaran un sistema telemàtic per a les reunions amb els que ja s'han familiaritzat durant la pandèmia. Així ho explica el diari El Independiente, que detalla que Cs preveu mantenir només les seus regionals, és a dir, la de les capitals de l'autonomia. A les ciutats on governen tampoc les tancaran. 

Millor 'afterworks' que seus 

Des del partit intent minimitzar aquesta decisió que no fa res més que evidenciar que necessiten retallar despeses. "Les seus provincials i locals de Ciutadans mai han arribat a ser centres de treball com a tal, sinó locals per trobades o reunions de càrrecs del partit", afirmen. Potser a partir d'ara podrien aprofitar aquests "llocs de trobada" per realitzar els famosos afterwork, la seva última ocurrència.

Segons conten a la web oficial de la formació, han creat una plataforma per animar als militants a fer activitats junts després de la feina. A Londres els oficinistes s'apleguen a fora dels pubs per fer una copa després d'acabar la jornada laboral. Ara, Cs proposa  un espai on "connectar" amb altres afiliats a través de plans i activitats, i en la qual es poden proposar i organitzar propostes, convidar qualsevol afiliat perquè se sumi als esdeveniments. "Aquesta plataforma és una passa fonamental en la nostra estratègia. Un equip fort i cohesionat es forma també fora de la política, i és imprescindible per recuperar l'espai que mereixem", detallen. 

Quadrar comptes 

L'informe de precisions econòmiques pel 2022, que va aprovar el Consell General de Ciutadans a finals d'any, ja donava pistes sobre fins a quin punt és complicada la situació financera. Amb aquesta decisió sobre les seus, compten a estalviar gairebé un 41% del pressupost destinat als locals: De 1,5 milions a 932.000. A més, també es podran estalviar, gairebé 100.000 euros, en seguretat dels edificis així com pel personal encarregat d'aquests. Concretament, durant el 2021 la despesa en treballadors era de 3,4 milions d'euros. Ara, no arribarà als 2 milions. 

De moment, el partit taronja es nega a deixar anar el que és el símbol dels seus millors anys a la política espanyola. Es tracta de l'edifici al madrileny carrer Alcalà, al que destinen 350.000 euros de lloguer. Arrimadas, mentre tanca seus locals, ha renovat el contracte del seu palauet particular per 5 anys més.