La Mesa ha desestimat aquest dimecres la petició de Ciutadans que demanava que no es tramités per urgència extraordinària la reforma del reglament. La petició, a la qual han donat suport els grups de l’oposició, ha estat l’últim intent d'aquests grups per intentar dificultar que la reforma del reglament entri a debatre's en el ple.

Un cop es va constituir la ponència conjunta per reformar el reglament i, permetre així, agilitzar la tramitació de les lleis de desconnexió, Junts pel Sí va demanar a la Mesa tramitar-ho de manera extraordinària i reduir el període d’esmenes dels grups a cinc dies.

Davant aquest fet, Ciutadans va intentar endarrerir l’entrada al ple de la reforma i va presentar una petició a la Mesa al·legant que la tramitació d’urgència no està justificada ni motivada i que, en certa manera, “restringeix” els drets dels diputats per estudiar les propostes i presentar les seves esmenes.

Així mateix, han fet ús de la jurisprudència, en concret d’una sentència del Tribunal Constitucional del 2016, en què reitera la necessitat de detallar-se els motius pels quals es demana reduir els terminis de tramitació, en cas que es faci.

La Mesa, per la seva banda, ha desestimat la petició de Cs, que ha tingut el suport dels grups de l’oposició, i ha assegurat que “el que pretén -la petició de la formació taronja- és objectar, novament, la tramitació seguida en la proposta de de reforma del reglament [...] atès que es qüestiona que s’hagi iniciat sense consens”.