El diputat de C's al Parlament Matías Alonso ha afirmat aquest dijous que la decisió del TC d'anul·lar les estructures d'Estat de la Generalitat és "una conseqüència lògica del fet que a l'ordenament jurídic no hi ha dreceres".

En declaracions als periodistes als passadissos del Parlament, ha considerat "molt significatiu" que la sentència s'hagi dictat per unanimitat dels magistrats del TC. Ha sostingut que el que aclareix el dictamen és que les estructures d'Estat catalanes "es trepitgen amb les competències del mateix Estat" com el seu grup va advertir.

"Les estructures d'Estat pensades per suplantar la legitimitat que té el mateix Estat a Catalunya no tenen cap sentit", segons ell, que ha recordat que hi ha moltes competències catalanes per desenvolupar que alleugeririen molts problemes socials a Catalunya.

En aquest sentit, ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a abandonar la "via morta" del full de ruta independentista i a governar per a tots els catalans.

Xoc de legitimitats

El diputat del PSC al Parlament Ferran Pedret ha acusat la majoria sobiranista de la cambra de fer lleis per provocar un "xoc de legitimitats" amb el Tribunal Constitucional, i no per legislar a favor de l'interès dels ciutadans.

Pedret ha dit que el PSC és partidari d'ampliar l'autogovern català dins del marc competencial de la Generalitat i de l'Estatut del 2006, però que els sobiranistes legislen expressament perquè el TC rebutgi les seves propostes, i així "no guanyen ni els ciutadans ni el clima de cooperació lleial entre administracions".

Bany de realisme

El coordinador general general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha dit que el seu partit veu amb "satisfacció el bany de realisme" que suposa aquesta anul·lació. En una roda de premsa a la seu de la formació a Catalunya, Albiol ha dit que aquesta satisfacció respon que, amb el dictamen del tribunal, "es posa en evidència que a Catalunya i a tot Espanya, l'Estat de Dret funciona".

Per això ha lamentat que el Govern "separatista" insisteixi en el seu full de ruta cap a la independència, cosa que diu veure amb preocupació i dolor, i ha celebrat la decisió del TC, que considera un cop fort al projecte de l'Executiu català.