Cs, PSC i PP han carregat aquest dimarts contra el Govern després que aquest hagi fet públic al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’anunci de comprar dos lots d’urnes, unes de transparents i unes altres de cartró. L’objectiu de la publicació rau en el “subministrament d’urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana”, on s'emmarcaria el referèndum previst per al setembre. Un cop publicada la informació, el Govern dóna un termini de dues setmanes a les empreses per presentar-se a concurs i estableix que els dos lots costaran uns 200.000 euros aproximadament.

Tal com estan fent en les últimes setmanes, el principal grup de l’oposició ha demanat al Govern que facin servir aquestes urnes per escollir “el president o presidenta de la Generalitat”. En aquest sentit, el portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i vicepresident, Oriol Junqueras, que “no es gastin més els diners de tots els catalans en repetir un nou 9-N” i que es dediquin als “problemes reals dels ciutadans”.

En aquest context, de Páramo ha anunciat que el seu grup ha demanat la compareixença de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i que també han registrat diverses preguntes per fer a l'Executiu durant el ple de la setmana vinent.

Sobre la licitació de les urnes, el PSC lamenta el “doble llenguatge” que fa servir el Govern i que diferencia entre “el que diuen, el que fan i el que després diuen per justificar el que han fet”.

Així mateix, la portaveu dels socialistes catalans, Eva Granados, ha volgut destacar que en un altre context la publicació de la informació al DOGC seria totalment ordinària però que, atenent la situació política catalana, hi ha una “presumpció de culpabilitat” cap al Govern. Sobre possibles represàlies de la Fiscalia, Granados ha deixat clar que, si hi ha eleccions autonòmiques, l’executiu de Carles Puigdemont pot comprar urnes, però que si el Govern vol fer un referèndum il·legal “aquestes urnes no es podran comprar”.

Breu però contundent, el portaveu del PP català, Alejandro Fernández, ha assegurat que per saber com acabarà el procediment de compra de les urnes, “que preguntin a Francesc Homs i Artur Mas”. L’exportaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha quedat inhabilitat per permetre la consulta del 9-N. L’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han estat també inhabilitats tot i que la sentència no és ferma i, de fet, l’han recorreguda al Tribunal Suprem.