Més enllà dels discursos més o menys afortunats d'uns i altres o de les enganxades del president amb els líders de l'oposició, el Debat de Política General serveix perquè els partits desgranin les seves iniciatives de cara al nou curs polític. Ho fan presentant el que es coneix com a propostes de resolució. Entre les d'enguany, n'hi ha un gruix important que se centren en la resposta a la sentència, però també se n'han presentat vàries que pretenen acabar amb el Govern de JxCat i ERC. 

Les propostes més radicals les ha presentat Ciutadans. Entre els documents que portaran a votació aquest dijous, plantegen que el Parlament avali un nou 155. Concretament hi exposen que "es constata que es donen les circumstàncies que obliguen el Govern d'Espanya a posar-lo en marxa amb l'objectiu d'evitar que se segueixi atemptant greument contra l'interès general i se segueixin violant els drets i llibertats de milions de ciutadans". 

Però no només això. Alhora insten els diputats a denunciar el terrorisme, a condemnar que es blanquegi la violència a través de pactes amb organitzacions polítiques que no condemnen el terrorisme i a mostrar ple suport a les forces de seguretat de l'estat. Així mateix, en vistes a sentència del Tribunal Suprem i preveient que aquesta serà condemnatòria, adverteixen de l'obligació "d'acatar la sentència sobre el cop a la democràcia perpetrat pels independentistes el setembre i octubre de 2017, sigui quina sigui". 

Eleccions per superar el bloqueig i mea culpa

Des de les files del PSC també apunten a la línia de flotació del Govern de la Generalitat. En el seu cas, però, ho fan exigint una vegada més, que el president convoqui noves eleccions a Catalunya de manera immediata. D'aquesta manera, diuen, podrà sortir un nou govern "amb voluntat de governar per al conjunt del país que promogui el diàleg per cercar l'establiment d'amplis consensos al voltant de possibles reformes per superar la situació de bloqueig actual". 

En el mateix text on exposen aquesta necessitat, els socialistas catalans entonen tímidament un mea culpa. Asseguren que "són molts els errors comesos i els retrets que, millor o pitjor fonamentats, es poden fer mútuament els diferents actors polítics i socials" i apunten a "un empat d'impotències que pot estendre's per molt de temps".

Pel que fa al PP, els populars han posat negre sobre blanc les seves darrers manifestacions públiques. La principal, la demanda al president Quim Torra perquè se sotmeti en el termini d'un mes a una qüestió de confiança i que, si no és així procedeixi a convocar eleccions anticipades.