L'última vegada que el ple del Parlament va donar llum verda a uns pressupostos de la Generalitat va ser el 22 de març de 2017. Els havia fet Oriol Junqueras amb la mirada posada a l'1-O. Avui, tres anys després de pròrrogues i pedaços, el Govern n'aprovarà uns de nous gràcies al suport dels comuns. Uns nous pressupostos que neixen caducats, com a conseqüència del coronavirus

La pandèmia mundial ha trastocat completament la previsió de despesa que detallen els comptes de 2020. La crisi de la Covid-19 obligarà a refer els números immediatament després d'haver-los validat. Així ho reconeix tant el propi govern com els seus aliats per validar els comptes, Catalunya en Comú. La seva aposta, però, difereix de la de la resta de partits de l'oposició. JxCat, ERC i els comuns entenen que és millor aprovar aquests pressupostos, encara que no estiguin pensats per combatre la crisi que vindrà, perquè com a mínim aporten més recursos dels que hi havia fins ara. Incorporen 3.070 milions que vindran d'un augment de la fiscalitat. 

En canvi, Cs, PSC, la CUP i el PP discrepen. Tots ells han girat l'esquena a aquests pressupostos perquè els troben inútils. Ja tenien previst votar-hi en contra abans del coronavirus. Amb tot, l'argument principal que han esgrimit durant el ple és que són "estèrils" perquè quan van fer-se ningú no s'ensumava que arribaria una crisi de les dimensions de la del coronavirus. 

El PSC ha posat de relleu que la partida que el pressupost de 2020 aprovat avui destina a Salut ja s'ha gastat. Els socialistes qualifiquen la previsió de despesa "d'enganyifa". El raonament de Ciutadans és el mateix, tot i que l'ha formulat amb altres paraules. Els d'Arrimadas consideren els comptes "un viatge al passat" perquè van dissenyar-se abans de la pandèmia. En la mateixa línia s'ha expressat la CUP, que denuncia que els números neixen "caducs i abocats a modificacions". Pel PP tampoc "no són vàlids". Els populars adverteixen, a més, que "tot i que pot estar justificat que gastin més, procurin fer-ho bé perquè el que gastin de més avui caldrà pagar-ho demà". 

En qualsevol cas, tant el partit taronja com els socialistes ha demanat al Govern "deixar de banda les diferències" i han ofert "mà estesa" per fer front a la crisi que provocarà la Covid-19 "independentment del resultat de la votació d'avui".