La sentència del Tribunal Suprem que obliga les escoles a impartir un 25% de les hores lectives en castellà ha copsat part del debat polític que s'ha produït aquesta setmana al Ple del Parlament. Si el dimecres en el control al Govern i al president es va abordar la qüestió, també ha estat protagonista en les últimes interpel·lacions realitzades la tarda d'aquest dijous: Cs i PP han demanat a l'Executiu que compleixi la imposició del TS mentre que la CUP ha reclamat que desobeeixi. A tot plegat, el titular d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que no tindran cap dubte de defensar el català a les escoles.

 

Tant PP com Cs s'han reiterat assegurant que el castellà no s'ensenya a les escoles catalanes. El diputat del partit taronja, Carlos Carrizosa, ha acusat el model d'escola catalana dient que trenca la cohesió social perquè només es pot estudiar en castellà, català i anglès en centres privats, i ha demanat la fi del sistema de "repressió lingüística". Cambray ha contestat que la dreta espanyola està competint per veure quin partit fa el discurs més "agressiu" per trobar uns quants vots: "Deixin en pau als nostres mestres. Ja n'hi ha prou senyors de Cs. Irremeiablement acabaran desapareixent", ha etzibat el conseller, que també ha criticat que el seu pas per la política sigui únicament per buscar conflictes.

També la diputada del PP Lorena Roldán ha acusat el Govern de no ensenyar el castellà a les aules i ha titllat la immersió lingüística de "classista". Cambray, estupefacte, ha preguntat a Roldán si realment es creu totes les coses que diu, i l'ha acusat de difamar dient que el sistema català és monolingüe: "Nosaltres donem compliment a la legislació vigent. La llei d'educació a Catalunya i la Lomloe, que ens diuen que el que hem de fer des del sistema educatiu català és garantir que l'alumnat de quart d'ESO hagi assolit els coneixements en català i castellà. Això és el que estem fent". 

Cambray ha aprofitat aquestes interpel·lacions per carregar, una vegada més, contra la decisió del TS, i ha lamentat que aquesta sentència sigui "l'enèsim atac al sistema educatiu" construït amb consensos al llarg dels anys. Per això, ha demanat deixar d'utilitzar l'escola com a lloc de "batalla política", mentre que ha assegurat que no permetran que s'erradiqui el català a les aules.

Després de la seva intervenció ha arribat la tercera i última interpel·lació del dia, aquest cop pel cupaire Carles Riera, que ha demanat al conseller que no tinguin cap dubte ni feblesa a l'hora de defensar el model català, i ha criticat de nou la ingerència dels tribunals en les competències que pertoquen a la Generalitat. El titular d'Educació ha agraït el to al anticapitalista després de les compareixences prèvies i crispades de la dreta, i ha assegurat que el Govern destinarà totes les energies a seguir incrementant l'ús del català als centres educatius.

El català es farà servir menys

El debat parlamentari s'ha produït després que avui s'hagin publicat els resultats d'una enquesta del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, un òrgan consultiu de la Conselleria d'Educació, que constata que un 50,4% dels alumnes catalans creu que la llengua catalana es farà servir menys en un termini de cinc anys.

A la imatge destacada, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray / Sergi Alcàzar