El grup de Ciutadans ha decidit marcar distàncies amb el PP i desbloquejar 21 proposicions de llei que tenia aturades a la Mesa del Congrés dels Diputats. Això implica que es podrà tramitar la reforma de la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, que permetrà treure el poder al Senat de vetar la nova senda de dèficit, pas previ per a l'aprovació dels pressupostos de Sánchez.

La reforma, presentada pel PSOE, Unidos Podemos, ERC i el Grup Mixt, estava bloquejada perquè PP i Ciutadans havien demanat tres pròrrogues per preparar esmenes a la totalitat. Però el partit d'Albert Rivera ha decidit allunyar-se d'aquesta estratègia compartida amb els populars i, en la reunió de la Mesa d'aquest dimarts, no demanarà més temps.

Per mantenir aquest bloqueig es necessita la suma de dos grups de la Mesa del Congrés, formada per PP, PSOE, Unidos Podemos i Cs. Per tant, si els taronges no demanen més pròrrogues s'acaba el bloqueig i la proposició podrà passar a la següent fase, el debat del text.

La iniciativa consisteix en una reforma puntual de la Llei d'Estabilitat Pressupostària per permetre que, en cas de vet del Senat a la senda de dèficit proposada pel Govern, el Congrés pugui aixecar-lo després per majoria simple.

A part d'aquesta proposició, també podran començar els tràmits parlamentaris d'altres sobre temes relacionats amb el blanqueig de capitals, la sanitat, les pensions, les víctimes del franquisme, la violència de gènere o el salari mínim interprofessional.