La Comissió de Venècia ha respost aquest dissabte a la carta del Govern en què expressava la voluntat de pactar el referèndum amb el govern espanyol. Com a resposta, la comissió assenyala que el referèndum s’ha de celebrar “d’acord amb les autoritats espanyoles”, apostant així per un referèndum pactat.

En referència a aquesta resposta, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assegurat a través de les xarxes socials que la resposta de la Comissió de Venècia és “òbvia”.

“La comissió ha recordat que s’ha de complir la legalitat i la llei”, ha afegit el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

Des del PP interpreten que la resposta de la Comissió de Venècia “ha donat una lliçó de democràcia al president del Govern, Carles Puigdemont”, ja que remet a l'Executiu català a pactar amb l’Estat la celebració del referèndum.

El president del PP català, Xavier García Albiol, considera que la Comissió ha donat “una puntada de peu al cul a Puigdemont i Junqueras en les seves ànsies d’internacionalitzar el procés independentista, que l’únic que fa és desprestigiar les institucions catalanes”.  

La resposta d'ERC

Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, l’ha considerada com el reconeixement a la voluntat dels catalans de celebrar un referèndum.

Tot i això, interpreta que la resposta de la Comissió considera la celebració del referèndum com un problema intern i per això apel·la a la Constitució. “No veuen que el problema està transitant a un escenari diferent, perquè no hi ha negociació”, ha assegurat Tardà en declaracions a Catalunya Ràdio.

Sobre la data i la pregunta que anunciarà el Govern els propers dies, Tardà ha assegurat que, tot i que tenen les seves preferències, no posaran traves i acceptaran les propostes del Govern. “No ens barallarem per l’anècdota, perquè el més important és que, per primera vegada, els catalans exerciran el dret a decidir”.