Cs s'ha ficat avui de peus a la galleda i ha acabat internacionalitzant la reivindicació independentista catalana al Parlament europeu. Tot i que la tesi espanyola és que es tracta d'un conflicte intern sense repercussió internacional, l'eurodiputada de Cs Maite Pagazaurtundua, que el partit d'Inés Arrimadas anomena "Pagaza", ha demanat a l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que expliqui la faula russa i si el president a l'exili, Carles Puigdemont, hi està implicat. En concret, Cs demana a Borrell que aclareixi l'existència dels suposats informes de la intel·ligència europea que mostrarien aquesta relació.

Pagazaurtundua s'ha referit a la polèmica informació que va publicar la setmana passada The New York Times, basada en un informe de la Guàrdia Civil espanyola. "Sabem que hi ha hagut una operació de desinformació per part russa en el període convuls de l'atac a l'Estat de Dret a Espanya el 2017" (sic), ha indicat l'eurodiputada referint-se al referèndum de l'1-O i la declaració de la independència, secundant les teories de la conspiració. "És molt seriós per a la nostra vulnerabilitat. L'informe prova una estreta col·laboració entre Rússia i aquests grups que actuen contra l'Estat democràtic a Espanya. Anem coneixent el trencaclosques, encara que aquestes operacions es fan a l'ombra i són difícils de provar en tots els seus components", ha assenyalat.

El també eurodiputat Jordi Cañas ja va presentar la setmana passada preguntes a Borrell i a la Comissió Europea per tal que expliquin també aquests suposats informes de la intel·ligència europea.

Borrell, que sempre ha mostrat una certa sintonia amb els postulats espanyolistes de Ciutadans, va tenir una mala experiència a Moscou el mes de febrer passat quan va reclamar la llibertat del líder opositor Aleksei Navalny al ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, i aquest el va replicar recordant l'existència de presos polítics a Espanya. Borrell va quedar pràcticament emmudit, i la seva figura va quedar molt qüestionada en diversos països de la UE, especialment a Alemanya i als Estats de l'Est.

 

“Els líders independentistes són a la presó per organitzar un referèndum, una decisió que la Justícia espanyola no ha revocat malgrat que tribunals d’Alemanya i Bèlgica hi han sentenciat en contra”, va argumentar el ministre rus.

Lavrov va recordar llavors que Espanya, davant d’aquesta situació, ha defensat el seu sistema judicial i va demanar no dubtar de les seves decisions, mentre que Rússia no fa comentaris polítics. “Això és el que volem d’Occident en termes de reciprocitat”, va remarcar.

Cs s'ha mostrat molt escandalitzada amb Rússia curiosament quan Israel, un país estructural en el món occidental, ha celebrat avui una cimera amb el país dels Urals, amb la presència de Lavrov i el seu homòleg israelià, Yair Lapid, en un ambient de cordialitat. Res a veure amb la tensa entrevista entre Lavrov i Borrell. 

Lavrov Lapid

 

9891592da9581c229af46c21c66962adc0b6bd13

 

El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, avui a Moscou amb el seu homòleg israelià, Yair Lapid, en una actitud distesa | EFE

 

Els dos representants diplomàtics preparen una cimera entre el president rus, Vladímir Putin, i el primer ministre d'Israel, Naftali Bennett, que se celebrarà el mes d'octubre, i que podria obrir una nova relació entre els dos països. Tradicionalment els russos havien estat més aviat aliats dels àrabs, especialment durant l'existència de l'URSS.