Que la batalla a Barcelona pel vot de classe treballadora no sobiranista es lliura especialment a Nou Barris ho recorda una parada de Ciutadans plantada davant del mercat de la Guineueta just abans de l'arribada de Pedro Sánchez. La fotografia és ben eloqüent d'aquesta rivalitat, i als d'Albert Rivera els interessa deixar-ho palès. Si les càmeres de premsa i televisió han enganxat de biaix un pla del líder socialista amb la parada de Ciutadans de fons, haurà fet l'efecte esperat.

A les eleccions generals del 2011 el PSC va guanyar sobrerament en aquest districte, però l'ombra de la victòria d'Ada Colau a les municipals i del triomf de Ciutadans a les eleccions catalanes plana sobre els socialistes.

"No voteu C's!"

Dins del mercat, on la comitiva socialista ha entrat a pit descobert per escenificar el ritual electoral de les salutacions, les microconverses, les fotografies de record i les carícies a bebès, un home gran que es declara votant del PP, ha exclamat: "Si no sou del PP, voteu a aquest, que els altres [Ciutadans] són uns entabanadors!".

Però la cosa no ha quedat aquí. Fins i tot les taronges de la fruiteria, on el candidat del PSOE a la presidència del Govern espanyol ha posat davant de les càmeres amb les dependentes, han despertat brometes: "Aquí el taronja no el volem ni en pintura!", ha afirmat un home que estava esmorzant al bar del mercat. Abans d'entrar-hi, el dependent d'una perfumeria, bolivià, li ha demanat plantar cara al PP, perquè Ciutadans "són una altra dreta".

Ídol femení

Sánchez està còmode entre públic femení. A cada pas li tiren una floreta. Carme Chacón no s'ha separat del seu costat, però tots els afalacs se'ls ha endut ell. "Estic enamorada de tu", ha dit una dona. Una altra ha assegurat que se li ha trencat la càmera del mòbil en fer-li la foto, "de tan guapo" que troba el líder socialista. A una de les parades, la dependenta, que havia trucat a una amiga per telèfon per explicar-li qui tenien de visita, li posa el telèfon a la orella, fet que ell enllesteix de seguida saludant i passant l'aparell a Chacón.

També hi ha estat present Miquel Iceta, que és a qui se li han enganxat tots els veïns a qui se'ls ha quedat curta la salutació de Sánchez i tenien ganes de xerrar. Més d'un l'ha felicitat pel "cop de puny sobre la taula" de les eleccions catalanes. Carmen Andrés, regidora a l'Ajuntament que coneix el barri com el palmell de la mà, els ha fet de cicerone.

Els calçotets vermells

A la sortida del mercat, més botiguers l'han convidat a entrar a la seva botiga. Les dependentes d'una merceria li ofereixen uns calçotets vermells, del color del PSOE, però Sánchez, hàbilment, rebutja el que hagués estat una de les fotografies de la campanya: "No la vull, aquesta foto!", ha dit.

Quan ha marxat, la parada de Ciutadans ja no hi era. Ja havien complert la seva missió. Diumenge, Albert Rivera serà al barri, a la plaça major. Ell convidarà a xocolata amb pastes.