Ja fa mesos que des de Ciutadans tenen entre cella i cella Rafael Ribó. No en va l'han batejat des de fa temps com "el Síndic del procés", pels seus successius informes contraris a l'actuació de l'Estat l'1-O. Ara, amb la investigació de la Fiscalia que el relaciona amb la trama del 3%, han passat de les paraules als fets i han iniciat l'ofensiva per apartar-lo del càrrec a través del mecanisme que estableix el Parlament de Catalunya. 

Segons fixa la llei del Síndic de Greuges, se'l pot cessar del càrrec si així ho acorden tres cinquenes parts del ple de la cambra. Lorena Roldan ha explicat durant una roda de premsa que ja ha iniciat les converses amb el PSC, els comuns i el PP i que "hi ha consens" per "iniciar els tràmits"

Des de Ciutadans consideren inacceptable que Rafael Ribó, que ostenta el càrrec des de l'any 2004 i que ja hauria d'haver estat renovat, segueixi al capdavant de la institució després que se l'estigui investigant per la seva presumpta relació amb la trama del 3%, segons la qual hauria acceptat viatges pagats.