A falta de menys de 24 hores perquè arribi Sant Jordi, Ciutadans ha registrat l'enèsima proposta de resolució denunciant una suposada vulneració de la llengua castellana a Catalunya. Per contra i com és habitual, el partit taronja no té cap mena de complex a l'hora d'obviar la crisi real que pateix el català.

Per a Ciutadans, el bilingüisme a Catalunya "es veu ara no només compromès sinó sota l'amenaça de passar a la decadència, després que durant anys els successius governs nacionalistes i separatistes de la Generalitat hagin utilitzat i utilitzin les seves competències per marginar, excloure i invisibilitzar la llengua castellana en l'àmbit de la literatura i la cultura catalana".

En l'escrit registrat al Parlament, Ciutadans titlla de "política cultural supremacista, inconstitucional i indigna d'un país democràtic" la gestió de la Generalitat en aquest àmbit. "És espantosament replicada per altres institucions públiques a Catalunya", han apuntat assegurant que hi ha estudis recents que apunten que el 70% dels premis literaris organitzats pels Ajuntaments de Catalunya "exclouen tota possibilitat de presentació d'obres realitzades en llengua castellana". 

Les mesures que exigeixen

Entre les mesures que exigeixen destaca la de voler assimilar com a literatura catalana totes les obres castellanes escrites per autors catalans. "Reconèixer i respectar com a cultura catalana la literatura i, en general, la cultura catalana expressada en llengua castellana", concreten. En aquest sentit també exigeixen una condemna de les "campanyes d'assenyalament i desprestigi contra autors catalans que s'expressen en llengua castellana".

 

Amb motiu del dia de Sant Jordi, el partit taronja demana "garantir que la Diada sigui un reflex de la diversitat i la pluralitat de la literatura i la cultura catalana, incloses les exterioritzades en llengua castellana. 

En l'àmbit educatiu, el partit que lidera Carlos Carrizosa també ha demanat al Govern incloure "el foment de l'hàbit lector, la competència lectora i el llibre en llengua castellana".

"Incloure el prestigi, el foment, la seva presència i la visibilitat de la llengua castellana en tots els eixos i àmbits de treball Pla Nacional (sic) del Llibre i la Lectura de Catalunya, així com el dels autors catalans en llengua castellana i el suport a la indústria editorial en llengua castellana", conclouen.