Ciutadans (Cs) recorrerà de nou a la Junta Electoral Central (JEC) en campanya electoral. Aquesta vegada per denunciar la carta que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat als treballadors per Sant Jordi. El portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, assegura que la missiva és una nova "intromissió parcial" de Torra en la que utilitza "recursos oficials per difondre missatges de campanya".

Carrizosa insisteix en la necessitat d'una campanya "neta" i lamenta que el president de la Generalitat "no entén la democràcia" i es pensa que la Generalitat és la seva "guingueta" i "pot fer el que vulgui". En la seva carta, Torra parla de Carles Puigdemont com a "president a l'exili" i critica l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En la seva carta als funcionaris, el president de la Generalitat, Quim Torra, agraeix la feina feta el fet d'haver "aguantat el timó de la nau quan era més difícil", en referència a l'aplicació del 155. Torra també posa en valor la tasca feta per l'expresident de la Generalitat i els seus consellers que són "a l'exili o a la presó", unes referències que per a Cs no són innocents.

"És normal que els partits facin campanya i Junts per Catalunya i Esquerra Republicana poden dir el que vulguin, però el president de la Generalitat no pot fer ús de mitjans públics per fer campanya electoral", ha etzibat Carrizosa. El portaveu de Cs ha recordat a Torra que "ja va ser obligat a treure llaços grocs i propaganda dels edificis públics".

Les rodes de premsa demostren "la fortalesa de la democràcia espanyola"

Carrizosa també ha aplaudit que Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Jordi Turull puguin fer campanya electoral des de la presó de Soto del Real, després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi autoritzat diversos actes. "L'oportunitat que tenen demostra la fortalesa de la democràcia espanyola", assegura.

Segons Carrizosa, en canvi, les declaracions de la candidata popular al Congrés per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, sobre aquesta qüestió és una "ocurrència" que Cs "no comparteix en absolut". Álvarez de Toledo va criticar que els candidats empresonats poguessin fer rodes de premsa i no se li permetés a altres persones empresonades acusades de violació.

Carrizosa treu pit i defensa que les resolucions de la JEC sobre les rodes de premsa de Sànchez i Junqueras o la participació en un míting de Turull no es permetria en "altres democràcies" perquè es dona l'oportunitat de difondre missatges de campanya a persones "acusades de delictes gravíssims".

Segons el portaveu de Cs, aquesta demostració de "fortalesa" de la democràcia espanyola amb les autoritzacions de la JEC s'hauria d'acompanyar ara d'una disculpa des de la presó dels líders independentistes: "Sànchez i Junqueras no ho han fet. A veure si ho fa Turull pel que han fet a Catalunya i als catalans i la divisió que han provocat".

Batet acusa Torra de degradar la Presidència

La ministra de Política Territorial i candidata del PSC a les eleccions generals per Barcelona, Meritxell Batet, també ha criticat que Torra "degradi la Presidència de la Generalitat" en enviar una carta als funcionaris parlant d''exili'. Per Batet, les referències de Torra en la seva missiva "demostren que no governa per a tots els catalans sinó que només governen per a aquells que pensen com ell i que opten per la seva opció política".