Ciutadans (Cs) ha anunciat aquest divendres que portarà els pressupostos de 2020 al Consell de Garanties Estatutàries en considerar que han quedat "antiquats" com a conseqüència de l'impacte econòmic de la pandèmia de coronavirus. En un comunicat, la formació liberal ha apuntat que amb l'actual situació sanitària els pressupostos quedaran en "paper mullat" perquè les previsions econòmiques inicials "no es compliran".

A més a més, han apuntat que els comptes haurien de preveure "augmentar el material hospitalari", engegar un protocol d'actuació a les farmàcies i suport als petits comerciants. Així, han subratllat que els pressupostos "no contribueixen en millorar la vida de tots els catalans".

Cs no havia volgut avançar fins avui si impugnaria els pressupostos i els duria davant del Consell de Garanties Estatutàries. De fet, Roldán va dir ahir mateix que era "una qüestió en segon pla" ja que la prioritat és la lluita contra el covid-19. Per justificar la petició d'un dictamen sobre els pressupostos, el partit taronja assegura que "l'escenari econòmic i social ha canviat per complet".

Ara bé, un informe del Consell de Garanties Estatutàries, que no és vinculant, fa referència a l'adequació de les lleis –com la dels pressupostos– a la Constitució, a l'Estatut i al principi d'autonomia local. Per tant, cal que Cs fonamenti la petició indicant què li genera dubtes d'inconstitucionalitat o de contrarietat amb l'Estatut. De moment, però, la formació s'ha limitat a dir que els comptes "estan al servei del procés".