635907863839303992w

"La setmana que ve seguirem treballant en comissions". Aquestes han estat les paraules del president en funcions, Mariano Rajoy, després de la trobada amb el president de C's, Albert Rivera. Ambdós coincideixen en la "necessitat" d'evitar "referèndums, com proposa Podemos per trencar la unitat d'Espanya", ha dit Rajoy. Rivera vol aquest punt per escrit, i els dos líders semblen disposats a renegociar els objectius de dèficit "com ha permès la UE altres cops", però garantint l'estabilitat pressupostària, segons el líder del PP.

Sobre el darrer punt, Rajoy no ha estat taxatiu, malgrat que ha explicat que el seu partit ja va aconseguir la flexibilitat anteriorment, i Brussel·les "intel·ligentment" li ho va permetre, com ha dit. Per tant, ha deixat la porta oberta a parlar del tema i que Espanya defensi una posició comuna davant dels socis europeus en aquest sentit. Ara bé, Rivera s'ha mostrat més concret, afirmant que havia vist aquesta intenció per part de Rajoy.

Investidura, sense menció

Fins aquí, comparteixen el pla de Govern dels socialistes. Però sobre la investidura "no s'ha parlat d'acords, perquè de moment no hi ha res a parlar", en paraules de Rivera. És a dir, que no ha demanat al president del PP que s'abstingui perquè prosperi un Govern entre PSOE i C's. El líder de C's acudia a la cita disposat a fer de frontissa entre Sánchez i Rajoy, per forjar una aliança "constitucionalista" entre els tres en qüestions d'Estat com "la corrupció, el creixement econòmic o el paper davant la UE".

Per la seva banda, Rajoy venia a reiterar a Rivera aquest pacte tripartit, que ell creu que hauria d'encapçalar. Alhora, ha aventurat els "perills" per a l'Estat espanyol d'un "Govern de PSOE, radicals i independentistes". Segons afirma el candidat del PP, aquest govern no es "portaria bé amb la UE", i l'exemple és que la prima de risc ha crescut a Portugal "fins als 400 punts des que mana l'extrema esquerra". Així, Rajoy no farà una passa al costat i segueix disposat a assumir la investidura si els socialistes no ho aconsegueixen.

Catalunya, "sorprenent"

Mariano Rajoy ha assegurat que li semblava "sorprenent" que el PSOE no aprofundís sobre la qüestió de Catalunya en el seu pla de treball. Ha titllat de "programa electoral" el pla de Sánchez i ha assegurat que el seu era "un document d'acord, de negociació". El líder del PP ha presentat un pla que voldria seguir negociant amb Rivera la setmana vinent, en cas que no es convoqui la investidura abans.

Els seus cinc objectius impliquen garantir el creixement econòmic i els pilars de l'Estat de benestar. També pretén preservar la unitat d'Espanya i les llibertats i els drets dels espanyols. El líder de C's està d'acord en gairebé tots els punts, però ha posat èmfasi en "un pacte nacional de lluita contra la corrupció" i amb "punxar la bombolla política", en referència a "les duplicitats entre administracions i la burocràcia".

Rivera, frontissa

Rivera ha assegurat que manté les negociacions amb el secretari general del PSOE per tal d'investir-lo, però aquest punt "no és incompatible" amb el diàleg amb els populars. Novament, s'ha refermat en la necessitat de mantenir el "sentit d'Estat". A més de Rivera, Rajoy ha enviat a Sánchez el seu pla "perquè no volia que ho sabés per la premsa", com ha dit. Tanmateix, el president del PP és "conscient" que el PSOE no li donarà suport.

Per la seva banda, Albert Rivera afirma que al document dels socialistes li falta "concreció" i serà motiu de negociació la setmana pròxima, entre ambdós equips.