El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha indicat aquest matí que "parlar de noms" era una forma de bloquejar la negociació, i ha diluït el veto a Mariano Rajoy. A parer de C's, seria moment de parlar de polítiques, més que no pas de seients. El polític de la formació taronja tampoc no ha descartat que, donat el cas, el seu partit entrés al govern espanyol. Davant d'aquest escenari, Girauta proposa que el candidat a la investidura es sotmetés a una qüestió de confiança a meitat de la legislatura.

"Cal investir algú que disposi d'un acord de legislatura o, si es vol, de mitja legislatura amb el compromís d'una qüestió de confiança a la meitat", ha declarat en una entrevista. Entre aquestes reformes que demanarien ha esmentat un pacte per l'educació, la modificació de la llei electoral, la reforma de la Justícia i un acord sobre les pensions públiques. "Però jo no veig que s'estigui parlant d'això", ha conclòs. Girauta ha insistit en la taula a tres que ha proposat Ciutadans entre les "tres formacions constitucionalistes": PP, PSOE i C's. Al seu parer, això és el que pot permetre que es formi un govern "estable, capaç d'afrontar" reptes interns i internacionals com l'aprovació del sostre de despesa o la situació generada pel Brèxit.

Respecte a la possibilitat que Ciutadans pacti amb el PNB –juntament amb el PP i Coalició Canària–, el portaveu de Ciutadans ha avançat que "és molt complicat". A més, ha assenyalat que no arribarien a sumar els diputats necessaris, tenint en compte que encara en necessitarien un més per aconseguir la majoria. També ha rebutjat plantejar aquesta opció en aquest moment atès que ni tan sols s'ha parlat encara dels continguts d'un possible pacte de govern. "El que importa és veure si compartim una idea sobre què cal fer en els propers anys", ha recalcat, perquè "no té sentit" investir un president si no hi ha "cap sintonia" sobre les polítiques a aplicar i tenint al "davant a la majoria del Parlament ".

En qualsevol cas, ha deixat clar que Ciutadans no permetrà que "no hi hagi govern" i que es repeteixin de nou els comicis, però també ha advertit que no regalaran el vot "a ningú". En aquest sentit, ha assenyalat que si no s'aborden les reformes que des del seu partit defensen, "no hi ha res a parlar" sobre possibles investidures.

Entrar al govern

Preguntat per si Ciutadans estaria disposat a formar part d'un govern presidit per Rajoy, ha contestat que la seva formació vol "estabilitat". "Si aquesta estabilitat suposa que nosaltres entrem en el govern, encantats. Si és millor no estar en un govern perquè això concita un suport més gran, encantats", ha manifestat.  Així mateix, ha destacat que el partit d'Albert Rivera defensa un projecte de regeneració i, per tant, el que vol saber és si s'aplicarà. "S'han de donar certes coses que signifiquin regeneració política a Espanya i recuperació de la classe mitjana. Si això es compleix, parlem de la resta", ha detallat, mentre afegia que seria "absurd" que Ciutadans "ensenyi la carta abans de saber si això es compleix".