El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dissabte que demanaran a la cambra que reprovi la seva presidenta, Laura Borràs, per haver plantat l'exèrcit en l'acte que ha celebrat aquest dissabte a la caserna del Bruc de Barcelona pel Dia de les Forces Armades.

El discurs del rei

Borràs ja va anunciar per carta que no hi aniria pel rol que el rei Felip VI va jugar el 3 d'octubre del 2017. "No només no va complir la seva funció d'arbitrar al conflicte, sinó que va aplaudir i, fins i tot, va esperonar la repressió contra els ciutadans", va comunicar, i va demanar que l'exèrcit abandoni les instal·lacions de la caserna del Bruc.

Per contra, Carrizosa ha lloat el discurs de Felip VI l'octubre de 2017: "Defensava els nostres drets i llibertats, com també fan les forces armades".

Dia de les Forces Armades

L'exèrcit espanyol ha celebrat aquest dissabte el Dia de les Forces Armades a la caserna del Bruc a Barcelona, en un acte presidit pel tinent general Fernando Aznar Ladrón de Guevara i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. En l'acte, Fernando Aznar ha reivindicat que l'Exèrcit pertany "a tots els barcelonins, catalans i espanyols".

A l'acte no ha assistit cap membre del Govern de la Generalitat ni la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ja ho va anunciar per escrit. A la mateixa carta, la presidenta del Parlament av reclamar a l'inspector general Fernando Aznar Ladrón de Guevara que l'Exèrcit abandoni les instal·lacions de la caserna del Bruc.

D'altra banda, sí que han acudit a la commemoració el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona Albert Batlle, els caps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya, José Luis Tovar i José Antonio Togores, així com el comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, a més dels diputats del Parlament David Pérez (PSC) i Ignacio Garriga (Vox).

La carta de Borràs

En la carta on va anunciar el seu rebuig a la invitació de l'acte dels militars, Borràs subratlla que com a presidenta del Parlament no pot acceptar la posició de Felip VI, perquè es deu "a la ciutadania que ens ha donat la confiança".

Va insistir també que manté el criteri del referèndum del 2017, i que això demana estar a l'altura. "L'any 2017, Catalunya va protagonitzar un exercici d'autodeterminació democràtica sustentat i legitimat en la raó de ser de tota societat que es pretengui democràtica: donar la veu als seus ciutadans perquè siguin ells de forma directa qui decideixin el seu futur com a societat, com a comunitat de persones lliures, com a poble, com a nació. Aquest repte democràtic ens demanava a tots i cadascú de nosaltres estar-hi a l'altura. Ho demanava als ciutadans, però també a les institucions: tant les catalanes com les espanyoles", va argumentar.

Foto principal: el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa / ACN