Ciutadans (Cs) insta el Congrés dels Diputats a reprovar el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i reclama al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que el cessi de manera "immediata" per, textualment, "les seves declaracions en contra de la imatge d'Espanya, de l'interès nacional i de la reputació de les seves institucions democràtiques a l'exterior".

Cs ha registrat aquest dilluns al Congrés una proposició no de llei per a la reprovació de Pablo Iglesias, per les seves declaracions en una entrevista al diari Ara on assegura que l'empresonament i exili dels líders independentistes posa de manifest que "a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica". Segons la formació encapçalada d'Inés Arrimadas, aquestes declaracions infligeixen un dany "terrible" a la reputació d'Espanya i així com a "l'interès nacional i a les nostres institucions democràtiques".

El ministre d'afers exteriors rus deixa en evidència Espanya

L'exposició de motius recorda que l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna, Josep Borrell, va fer un viatge oficial a Rússia i va comparèixer acompanyat del ministre d'Exteriors rus, Sergéi Lavrov, "on aquest es va dedicar a criticar obertament la UE qualificant-la de soci poc fiable".

El text recorda que Lavrov "va afirmar que la UE no podia donar lliçons de democràcia a Rússia quan permet una situació com la dels presos independentistes". Unes declaracions que van ser rebatudes per la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, "que va recordar que Espanya és una de les poques democràcies plenes del món".

Cs recorda que el govern rus va respondre a González Laya mitjançant la portaveu d'Exteriors, Maria Zajarova, "que es va burlar de les declaracions de la ministra González Laya afirmant de manera sarcàstica" que la ministra espanyola s'havia convertit per a ella en "un nou ídol democràtic". Segons Cs, "les burles a les declaracions de González Laya també han vingut del mateix govern d'Espanya" perquè "el vicepresident segon del govern l'ha desautoritzada". En aquest sentit recorda que a l'entrevista a l'Ara, Iglesias ha afirmat que "a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica" amb relació als presos independentistes i al raper Pablo Hasél.

"Per tant el vicepresident segon, jurídicament superior a la ministra González Laya, contradeia directament les declaracions que la ministra havia fet". A més, Cs sosté que "no és la primera vegada" que Iglesias esmena González Laya.

Imatge principal: Foto d'Inés Arrimadas - Europa Press.