Les institucions andaluses, comandades ara pel PP i Cs -amb la col·laboració externa de VOX- manifesten la seva profunda preocupació per la situació que viu Catalunya com a conseqüència del que anomenen "desafiament independentista". La presidenta del Parlament d'Andalusia ho ha verbalitzat així des del Parlament de Catalunya, convidada per la branca catalana de Cs. Durant una roda de premsa amb Lorena Roldán, Marta Bosquet ha defensat la necessitat d'obrir una "delegació d'Andalusia" que, entre d'altres tasques, s'encarregui "d'intentar captar i donar un cop de mà a les empreses catalanes que vulguin obrir vincles cap a Andalusia". 

20200214 RDP LORENA ROLDAN MARTA BOSQUET PARLAMENT Sira Esclasans i Cardona

A l'últim ple celebrat a la cambra andalusa, el govern d'aquella comunitat ja va anunciar la voluntat d'impulsar aquesta delegació que, en paraules de Bosquet, hauria de servir per "establir llaços, ajudar els andalusos que hi ha a Catalunya i recollir també les inversions davant del risc independentista". Aquesta seu va existir fins l'any 2012, quan el govern socialista va decidir tancar-la arran de la crisi.

Preguntada específicament sobre com es concretarà aquesta "ajuda" a la comunitat andalusa de Catalunya, Bosquet ha detallat que l'objectiu "no és confrontar, sinó una via de col·laboració". Des del seu punt de vista, la incertesa econòmica que genera el procés "pesa sobre determinades empreses" i això fa necessari "intentar captar i donar un cop de mà" a totes aquelles companyies "de Catalunya que vulguin obrir vincles cap a Andalusia". Això passaria, segons ha explicat, per un assessorament sobre quins "tràmits" es requereixen i "orientar-los el camí i obrir-los les portes d'Andalusia". 

Invitació a Torrent

La visita de la presidenta de la cambra andalusa al Parlament català respon a una invitació del seu partit, Ciutadans, a Catalunya. Aquest dimarts, per tant amb tres dies d'antel·lació, el grup de Lorena Roldán va comunicar-ho a Roger Torrent i li va demanar que la rebés i s'hi reunís. El president del Parlament, però, va excusar-se argumentant que ja tenia l'agenda plena. Aquest mateix matí ha estat de visita a la presó de Mas d'Enric, per entrevistar-se amb la seva predecessora Carme Forcadell. 

Roldán ha criticat que Torrent "sí que ha trobat forats a l'agenda per rebre persones de dubtosa trajectòria política i moral". Al seu torn, Marta Bosquet ha traslladat a Roger Torrent una invitació perquè visiti el Parlament d'Andalusia, que ella presideix. AIxí mateix ha mostrat el seu interès per mantenir-hi una reunió.