Ciutadans i PP han volgut posar aquest matí en qüestió la credibilitat de la consellera, Elsa Artadi, assenyalant el que han descrit com una diligent disposició a col·laborar amb el 155 durant la suspensió de l'autogovern. Tant el portaveu taronja, Carlos Carrizosa, com el popular, Xavier García Albiol, han contraposat aquesta actitud amb el compromís real amb la independència i fins i tot amb la lleialtat als presidents Carles Puigdemont i Quim Torra.

El portaveu de Ciutadans ha protagonitzat una intervenció molt contundent contra la consellera a la qual ha descrit com una persona amb “clars i obscurs”. Ha assegurat que tant la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría com Roberto Bermúdez de Castro l'havien descrit com “la candidata perfecta, disciplinada, i complidora del 155”, mentre viatjava a Brussel·les "fora de les hores de feina", per la qual cosa s'ha preguntat amb qui estava la lleialtat de l'avui consellera, si era lleial al PDeCAT, al president Carles Puigdemont i Quim Torra, o si ara era "espia" Puigdemont.

Carrizosa ha acusat Artadi de “participar en el cop a la democràcia que hi va haver a Catalunya”, tot i que ha assegurat que correspon als tribunal dilucidar-ho, ha reclamat a la consellera si mantindrà la política de “cadires buides” a les taules de negociació amb l’Estat –“parlen molt de diàleg però als llocs on haurien de ser ni van ni se’ls espera”, ha retret-; ha reclamat que retirin els llaços grocs de les institucions, condemni la violència i faci gestos per “tornar a unir els catalans” després d’haver-los imposat un “tràgala” de “República sí o sí”. “Creiem que es volen carregar les nostres institucions però s’han de sotmetre al control dels grups per molta ràbia els doni”, ha advertit.

El popular Xavier García Albiol ha diagnosticat que el Govern continua instal·lat en una realitat paral·lela, en una fantasia que els porta a defensar una República catalana que forma part de la seva imaginació, per la qual cosa ha reclamat un exercici de realisme. Però alhora ha mostrat la sorpresa que Artadi repeteixi aquest mantra quan el delegat del Govern, Enric Millo, li explicava que si hi havia una persona “exemplar en la col·laboració amb Espanya” era ella. Albiol ha demanat que volia dir el president Torra quan va invocar un nou 1-O.

En el torn de rèplica, Artadi ha assegurat que no coneixia Bermúdez de Castro, que no havia treballat mai per a ell, i que ni tan sols el coneixia durant el 155, igual que amb Enric Millo, en relació al qual ha assegurat que mai havia parlat amb ell sent directora general i que mai s'hi ha trobat; igualment s'ha preguntat si la intenció de Carrizosa era buscar "esquerdes" dins del Govern però ha advertit que "no hi són".

Artadi ha recordat que el Goven sempre ha denunciat la violència i que les autèntiques imatges de tensió han estat les de l'1-O, de les forces policials carregant contra els ciutadans que volien votar.

El portaveu del PSC, Ferran Pedret, ha diagnosticat “desorientació” del govern, arran el programa que vol impulsar, que ha titllat d’irrealitzable. Ha advertit que no es pot ignorar que hi ha una quantitat important ciutadans que no ho comparteixen aquest objectiu estratègic i ha denunciat que el mes d’octubre es va intentar imposar per la via dels fets. Ha recordat que les relacions entre Catalunya i Espanya han estat enrarides durant molt de temps. “Cal recuperar una interlocució i marc de diàleg”, ha reclamat tot assenyalant qüestions concretes com el finançament, l’activació de la comissió bilateral Estat-Generalitat, la comissió mixta de traspassos, la d’infraestructures...

També en nom dels Comuns, Xavier Domènech, ha diagnosticat “desorientació” del Govern i “doble llenguatge” i ha reclamat tornar a les negociacions amb el Govern espanyol. Ha retret que “aquesta és una legislatura de transició no se sap cap a on” i ha denunciat que no es pot abandonar la lluita per qüestions concretes com les Rodalies i el nou finançament autonòmic.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha retret Artadi que havia exposat un “discurs autonomista”. “Serà el seu govern lleial, fidel i coherent amb els mandats de l’1-O i el 27-S?”, ha interrogat a més de demanar quina solució vol donar al conflicte polític amb l’Estat i què farà en situacions de conflicte, si farà prevaldre la sobirania del Parlament.

El republicà Sergi Sabrià ha reclamat un Govern que exerceixi com a primer baluard en la defensa dels drets i llibertats dels catalans “mentre l’Estat persegueix i nega la pluralitat i el diàleg”. “No ens rendirem ni denunciarem; la presó, o com deia Pedret, totes les eines d’un Estat no ens farà defallir”, ha advertit després d’insistir que el camí que marca l’1-O és el "far que guia ERC". En nom d’ERC, el diputat Josep Maria Jové s’ha encarregat d’exposar les propostes sectorials del seu grup i ha subratllat la necessitat de revertir el 155 i "anar més enllà" per demostrar que es pot construir un país molt més just i lliure.

Des de JxCat, Marc Solsona, ha garantit el compromís la coherència del seu grup. "No demanarem perdó per intentar complir amb allò que ens vam comprometre", ha subratllat.