Nou Parlament, velles dinàmiques. Les eleccions del 14 de febrer han relegat fins al penúltim lloc qui fins ara era la primera força a la cambra. Amb els seus sis diputats, Ciutadans ha posat ja les bases del paper que vol exercir aquesta legislatura. No havien passat ni deu minuts de l'inici de la sessió constitutiva del nou Parlament, que a l'auditori ha tornat a ressonar el clàssic: "Carrizosa, per què em demana la paraula?". 

Com mana el reglament, el ple de constitució el presideix el diputat de més edat, que una vegada més ha tornat a ser Ernest Marargall. El dirigent d'ERC ha aprofitat per adreçar unes paraules a la resta de parlamentaris. Per començar, donant la benvinguda a Meritxell Serret, que aquest dijous va decidir posar fi al seu exili, presentar-se davant la justícia i prendre possessió, avui, de la seva acta de diputada al Parlament. 

Les primeres paraules de Maragall han fet saltar el cap de files de Ciutadans, que ha demanat torn per denunciar que s'estava extralimitant de la seva "estricta funció protocol·lària", excloent "la majoria de catalans". El president de la Mesa d'edat l'ha intentat tranquil·litzar garantint-li que quan escoltés el discurs sencer acabaria rectificant. Però com era d'esperar, no ha estat així. 

Maragall ha parlat de presos polítics, d'exiliats, ha qüestionat que Espanya sigui una democràcia plena, ha criticat la "dèria" dels tribunals en la persecució de l'independentisme i s'ha compromès a combatre l'extrema dreta. 

Acte seguit, Carrizosa tornava a aixecar el dit. "El seu discurs no es correspon amb el que pensa la majoria de catalans", ha advertit. "No hi ha presos polítics ni exiliats, hi ha condemnats i fugats". 

Cs, de primers a penúltims

Si les eleccions del 21 de desembre de 2017, en plena ebullició del procés independentista, van situar Ciutadans, llavors amb Inés Arrimadas de candidata, com a primera força al Parlament de Catalunya, tres anys després, la situació ha girat com un mitjó. 

El partit taronja ha perdut bous i esquelles i ha passat de 36 a només 6 escons. De primer a penúltim grup a la cambra catalana. Per darrere només té el PP, amb tres diputats, un dels quals Lorena Roldán, que va fer el salt d'un partit a l'altre després que Cs l'apartés com a candidata per posar-hi Carrizosa. 

A la imatge principal, Maragall presideix la Mesa d'Edat. / ACN