Ciutadans ha anunciat aquest dimarts que presentarà als ajuntaments catalans una moció de rebuig a l'indult als presos de l'1-O, els quals considera que han "manifestat la seva intenció de tornar a cometre actuacions contràries a la legalitat vigent".

A través d'un comunicat, el diputat Joan García ha assegurat que la mesura de gràcia "humilia" els qui van "patir l'atac a la democràcia i la convivència el 2017" i que per això volen portar als consistoris "el rebuig de bona part de la ciutadania catalana".

D'altra banda, el partit unionista ha exigit al govern de Pedro Sánchez que garanteixi "la igualtat de tots els espanyols davant la llei" i que "elimini qualsevol indici d'impunitat" cap als presos independentistes.

Aquest dilluns, el Ministeri de Justícia va iniciar la redacció dels informes dels 12 expedients d'indult que el ministre del ram, Juan Carlos Campo, portarà a la taula del Consell de Ministres. Així ho van indicar fonts de l'executiu espanyol en la recta final d'una tramitació que va començar a finals de setembre del 2020 i que quedarà resolta en qüestió de setmanes.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va insistir aquest dilluns a defensar la via de la concòrdia malgrat el desgast polític que li suposa. "Ajudar a resoldre problemes no representa un cost, el cost seria deixar les coses enquistades", va dir en roda de premsa.

Arrimadas i la manifestació anti indults

Per la seva banda, la líder de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha donat a entendre que anirà a la manifestació contra els indults, i en ser preguntada si hi participarà ha contestat: "Tothom s'imagina on seré el dia 13 i per què hi seré".

En declaracions als periodistes a Jerez de la Frontera (Cadis), Arrimadas ha dit que el protagonisme d'aquesta manifestació ha de ser de "la societat civil" perquè al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, "el que li agradaria és que aquest dia només es parli de quins líders polítics hi aniran o no hi aniran".

L'important, segons Arrimadas, és que es vegi "el retrat de Sánchez amb els colpistes, mentre la majoria social espanyola està amb els catalans constitucionalistes i amb la justícia i la democràcia".

Per a la líder de Ciutadans, els indults serien "una manera d'humiliar Espanya, no seria un indult, sinó un insult als espanyols i als que ens hem partit la cara a Catalunya per defensar Espanya i els valors constitucionals".

També suposarien, ha afegit, "una legitimació del que han fet els separatistes, que a les escoles s'adoctrini, que a TV3 se'ns insulti i que no es vacuni els guàrdies civils i els policies nacionals perquè són ciutadans de segona".

 

Foto principal: La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / EFE