La mateixa història del Congrés dels Diputats es repeteix al Senat. Després que divendres la Mesa presidida per Meritxell Batet suspengués els diputats presos Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull, aquest dimecres seguirà el mateix camí la Mesa presidida per Manuel Cruz. La Mesa està reunida des de les 12 del migdia amb l'informe dels lletrats sobre la taula, que també avalen la suspensió de Raül Romeva com a senador.

A l'informe els lletrats conclouen que “la Mesa del Senat és competent per donar efectivitat a la suspensió en l’exercici del càrrec de senador de Romeva que es disposa de l’aplicació automàtica de l’article 384 de la llei d’enjudiciament criminal”. Per tant, consideren que la seva aplicació és “indubtable”. De fet, consideren que “ja està suspès ex lege” i que corresponia a la Mesa donar-li “efectivitat”.

D’aquesta manera, com van fer els seus homòlegs del Congrés, descarten expressament que s’hagi de fer a través del reglament de la cambra, que estableix que ha de passar per la comissió de l’estatut del diputat i finalment votar-se al ple. "No procedeix l'aplicació de l'article 22.6 del reglament", conclouen taxativament. Els serveis jurídics remarquen que la suspensió és "indefinida" fins que no canviï la seva situació de presó preventiva. Això vol dir que que s'aixecaria si sortís en llibertat un cop s'acabi el judici oral.

Així, tot apunta que la decisió es prendrà pràcticament per unanimitat, amb els quatre vots del PSOE i els dos del PP. Només s'hi oposarà el secretari tercer de la Mesa i representant del PNB, Imanol Landa, segons fonts de la formació nacionalista basca.