Els exvicepresidents de l'ANC Jordi Pesarrodona i Josep Cruanyes i el coordinador d'estratègia i discursos de l'ANC, Uriel Bertran, es presenten a les eleccions del secretariat nacional de l'Assemblea, tal com ha pogut confirmar ElNacional.cat i ha avançat Vilaweb. D'aquesta manera, s'afegeixen al cantautor i activista Lluís Llach, que va anunciar la seva candidatura fa unes setmanes en una entrevista a El Punt Avui. Mentrestant, es desconeix si l'actual presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, optarà a la reelecció de l'entitat independentista, després de perdre la seva aposta perquè l'ANC impulsés una llista cívica de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. 

Cruanyes, Lluís Llach i Pesarrodona han fet campanya activa contra la llista cívica que impulsava l'actual secretariat de l'entitat. Fins i tot, van signar un manifest que denunciava l'actitud del secretariat nacional de l'ANC. De fet, Pesarrodona, que durant els primers anys de la direcció de Dolors Feliu n'era el vicepresident, va dimitir el passat febrer del 2023 per desavinences sobre el rumb de l'entitat presidida per Dolors Feliu. 

Bertran insisteix en la llista cívica

Per la seva banda, Uriel Bertran, mà dreta de l'actual presidenta de l'entitat i un dels ideòlegs de la llista cívica, opta a les eleccions del secretariat nacional. En declaracions a ElNacional.cat, Bertran considera que en la consulta sobre la llista cívica hi va haver "empat tècnic", ja que la diferència entre el no i el  va ser de només 98 vots el passat 16 de març. "Veurem si la llista cívica és necessària en la pròxima legislatura i si continua l’autonomisme de tots els partits dits independentistes. Cal que tots els socis que van votar  a la consulta tinguin representació al secretariat nacional", afirma Bertran. 

Per la seva banda, l'historiador, exmilitant d'ERC i un dels principals instigadors dels papers de Salamanca a Catalunya a través de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ja va ser vicepresident de l'entitat independentista durant el primer mandat d'Elisenda Paluzie. 

Eleccions entre el 14 i 18 de maig

L'ANC va convocar eleccions entre el 14 i el 18 de maig del 2024 el mateix dia de la consulta sobre la llista cívica. Les dates, precisament, són dos dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya. D'aquesta manera ho va decidir l'assemblea general ordinària celebrada a Taradell. La proposta va tirar endavant amb 457 vots a favor, 4 en contra i 13 en blanc. El nou secretariat nacional prendrà possessió en un ple constituent que se celebrarà a Vilafranca del Penedès el pròxim 25 de maig. 

En la primera reunió després de la seva elecció, el secretariat nacional escollirà d’entre els seus membres les persones que ocuparan la presidència i la vicepresidència i les que faran les funcions pròpies de la secretaria i la tresoreria de l’associació. Les persones que vulguin optar a qualsevol d’aquests càrrecs orgànics hauran de presentar un pla de treball. En aquesta mateixa reunió s’informarà de les comissions de treball existents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!