Pasta, croquetes i bacallà fregit, torrons, polvorons, una ampolla d'aigua i panets. Aquest va ser el menú de Nadal que van rebre els policies espanyols desplegats a Catalunya la tardor del 2017 i que va indignar la gran majoria de sindicats. "Als delinqüents se'ls hi dona millor tracte", va arribar a sentenciar el sindicat majoritari SUP.

La polèmica es va fer tan grossa que fins i tot el ministre d'Interior d'aleshores, el popular Juan Ignacio Zoido, va ordenar una investigació a la Direcció General de la Policia perquè aclarís els fets i es determinessin responsabilitats. I és que el menú nadalenc dels agents va ser el detonant que va acabar de fer explotar la indignació dels policies, que des d'abans de l'1-O es queixaven del vaixell on s'allotjaven, popularment conegut pels catalans com a Piolín.

Ara la situació es torna a repetir a Ceuta. Però de les croquetes i el bacallà s'ha passat al xoriço i la tonyina. Així ho han tornat a denunciar els sindicats policials i alguns representants del PP, Vox i Ciutadans, que han difós per xarxes imatges del menjar que es distribueix als agents que han estat enviats a Ceuta a contenir l'arribada d'immigrants provocada pel xoc diplomàtic entre Espanya i el Marroc.

Les crítiques de l'oposició

A la imatge difosa es pot veure com el menú per als agents són dos panets, uns talls de xoriço, una llauna de tonyina i una poma. "20 hores de feina de la Guàrdia Civil... 20 hores protegint les fronteres i salvant vides i 20 hores després aquest és el menjar. Tot el suport a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Exèrcit!", ha denunciat la secretària nacional d'Emigració del PP, Ana Vázquez.

"Hora de dinar... Al Marroc 30 milions d'euros. Als GRS de la Guàrdia Civil que porten més de 20 hores tractant de contenir aquesta invasió migratòria, això", ha criticat un militant de Vox. "Això és el que Interior dona menjar a les nostres Forces i Cossos de Seguretat després de més de 20 hores de servei a les platges de Ceuta. Em sembla una vergonya i una falta de previsió pròpia d'aquest govern i del seu president. Mentrestant, Marlaska calla", ha sentenciat el diputat de Ciutadans al Congrés Miguel Gutiérrez.

La crisi migratòria ha provocat que als 3.000 efectius de l'Exèrcit de Terra i els 1.100 policies que hi ha permanentment a la ciutat autònoma se li hagin sumat 200 efectius més de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia per tal de reforçar la protecció de les fronteres.

 

Imatge principal: el menú que han rebut els policies espanyols a Ceuta / Foto: @MGutierrezCs