El xef català Sergi de Meià ha patit una campanya de boicot després d'haver acceptat participar a la presentació d'Allibera'm, un nou vi de la D.O. Montsant que donarà part dels seus beneficis a les famílies dels presos polítics i exiliats. El xef havia d'intervenir a l'acte de presentació del vi que se celebrarà aquest divendres a Barcelona, però finalment s'ha vist obligat a cancel·lar la seva assistència.

La publicació de la notícia de la seva participació en un mitjà espanyol, on se l'acusava d'"apadrinar un vi contra Espanya", va desencadenar una allau de crítiques i crides al boicot del restaurant de De Meià a les xarxes socials i a la plataforma Tripadvisor. 

El xef, que ja havia participat en altres actes en solidaritat amb els presos, ha assegurat a El Nacional que "no li fa por posicionar-se" però que "aquesta vegada s'han passat". De Meià ha descrit les crítiques com un "atac sistemàtic" i "molt greu" de falsedats i intents de desacreditació i explica que vol "defugir la violència". 

Mesos enrere, el xef i la resta del seu equip van decidir lluir el llaç groc durant el servei, iniciativa que van haver d'aturar després de problemes greus. "Jo soc cuiner i el que ha d'importar és la meva cuina i no les meves idees polítiques", ha insistit. A més, recorda que la defensa dels presos és un tema de "drets civils i no d'independència".

El xef, que també és president de la Fundació Institut Català de la Cuina, va col·laborar el passat juliol amb el sopar a la presó Model al costat de la xef Ada Parellada i va cuinar per més de 300 persones en un sopar groc a Camarasa.

"No ens faran callar"

El xef no formarà part de la taula de presentació però sí que hi intervindran Joan Carles Beltran Artola, fundador de Lovers Wine Elegance -l'empresa propietària del vi-, Nathalie le Gosles, directora general de Lovers Wine Elegance, un sommelier -del qual no s'avança el nom perquè no es repeteixi la situació- i un representant de l'Associació Catalana pels Drets Civils.

Des de l'empresa propietària, aclareixen que el xef no havia "apadrinat" el vi sinó que va ser convidat a l'acte com a representant extern a l'empresa per "garantir-ne la qualitat". Tot i les crítiques, reiteren la seva voluntat de seguir endavant amb l'acte i el projecte. "No ens faran callar, no estem fent res dolent", ha assegurat Beltran.

Per la seva banda, el vi Allibera’m ja va ser notícia fa uns dies quan l’Oficina de Patents i Marques espanyola es va negar a registrar el seu logotip, un llaç groc sobre fons negre, en considerar-lo inconstitucional. Argumentaven que el llaç groc és "un element gràfic que pretén simbolitzar els fets i situacions inconstitucionals d’esdeveniments que s'han produït recentment". 

ampolla alliberam 1

Imatge corporativa del vi Allibera'm declarada inconstitucional