La resposta del president, Pere Aragonès, davant de l'atac de Hamàs contra Israel s'ha convertit en un focus de crítiques provinents dels exsocis de Junts i de cercles proisraelians. Uns i altres reclamen una condemna dels atacs, i retreuen que la resposta del president a les xarxes s'hagi limitat a repiular el tuit que va publicar la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, i que des del Govern no s'hagin impulsat accions de solidaritat com sí que s'ha fet a diferents països europeus, on s'han projectat els colors de la bandera israeliana en edificis emblemàtics.

Això no obstant, el Govern ha replicat a aquestes crítiques assegurant que Aragonès va condemnar l'atac aquest diumenge des de Masquefa (l'Anoia) en una atenció als mitjans de comunicació convocada per valorar la manifestació espanyolista que s'havia produït a Barcelona. "En nom del govern de Catalunya vull condemnar l'atac de Hamàs contra població civil israeliana i lamento profundament l'escalada de violència que s'està produint i la situació de guerra que s'està estenent. Fem una crida a què aquesta escalada no vagi a més i a utilitzar les vies diplomàtiques per un escenari de pau i garantia dels drets fonamentals de tota la ciutadania, especialment de la població civil", va afirmar només iniciar la seva intervenció.

Amb tot, aquest diumenge l'exconsellera d'Exteriors Victòria Alsina va carregar contra Aragonès, acusant-lo d'haver-se limitat a repiular el tuit "tardà i equidistant" de la consellera Meritxell Serret. A Alsina s'hi ha afegit avui el diputat de Junts Ramon Tremosa publicant a X un mapa on apareixen els països que han reaccionat a l'atemptat i preguntant-se on és Catalunya. A més, Junts ha impulsat una moció al Parlament que insta la cambra a refermar el compromís per una resolució pacífica a la regió i a condemnar la conculcació dels drets humans en qualsevol d'aquests territoris.

També l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) ha denunciat aquest dilluns la falta de resposta d'Aragonès i el fet que a la capital catalana no s'hagi impulsat una acció de denúncia, com sí que s'ha fet a ciutats com París o Londres.

El president de l'entitat, Toni Florido, ha criticat la resposta del Govern des del seu compte personal i l'ha comparat amb la de l'executiu d'Isabel Díaz Ayuso, que ha il·luminat amb els colors de la bandera d'Israel la seu del govern de la Comunitat de Madrid.

Qui sí que ha mostrat la solidaritat amb Israel ha estat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha rebut l'agraïment de l'ambaixadora israeliana, Rodica Radian-Gordon, en català.

També en català ha estat la resposta que l'ambaixadora ha dedicat al president del govern d'Andorra, Xavier Espot Zamora, agraint-li la seva condemna dels fets.