“Als EUA l’únic que van fer va ser matar quatre indis”. Aquest ha estat el resum que va fer dilluns el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, sobre el genocidi de la població indígena als Estats Units que va acabar amb la vida de més de 12 milions de persones.

Les polèmiques declaracions, fetes en un acte a la Universitat Complutense de Madrid, han encès els ànims a molts sectors que han carregat contra el ministre a les xarxes. L'advocat Gonzalo Boye ha aconsellat "començar a fer controls antidopatge" al govern espanyol, mentre que la periodista Pilar Rahola ha titllat l'actitud del ministre de "circ".

La senadora del PDeCAT Marta Pascal ha exigit a Borrell que "plegui d'una vegada" després d'aquest fet, que ha qualificat de "fastigós".

Americans residents a Catalunya també s'han fet ressò de les declaracions sobre el seu país. Un d'ells ha estat l'expert en dades Joe Brew, que ha compartit el vídeo amb subtítols a l'anglès. "Quina manera més cruel, racista, negacionista i patètica de descriure un genocidi", ha lamentat.

Alguns usuaris l'han acusat d'assemblar-se a l'incendiari diputat de Cs Toni Cantó i d'altres li recordaven l'estrofa de La Trinca sobre catalans i indis americans: "Diu, que hi ha una tribu d'indis a l'oest americà que té alguna retirada amb el poble català".

D'altres usuaris també han optat per recordar a Borrell que a Amèrica del Nord no només s'hi ha parlat un sol idioma al llarg de la història, sinó que en són més vint.