Diverses agrupacions de guàrdies civils han reaccionat amb declaracions de to apocalíptic, contra el traspàs del control del Trànsit a Navarra el pròxim 1 de juliol. L'associació professional Justícia per a la Guàrdia Civil (JUCIL) i l'Associació Unificada de Guàrdies Civils parlen d'"expulsió". La JUCIL ha expressat el seu "dolor" per "la decisió política d'expulsar la Guàrdia Civil de Trànsit de les carreteres navarreses, fet que es perpetrarà definitivament l'1 de juliol". "Els 220 companys del departament de Trànsit de Navarra són víctimes d'un tripijoc polític que no només els afecta a ells a la feina, també provoca danys molt greus en la vida de les seves famílies, que es poden veure obligades a abandonar Navarra", ha afirmat el secretari general de JUCIL, Ernesto Vilariño.

En realitat, però, el govern navarrès ha anunciat que els guàrdies civils que es vulguin incorporar a la policia foral de Trànsit ho podran fer, i la presidenta, María Chivite (PSN-PSOE), ha precisat que la llei foral de policies del 2018 contempla aquesta via. Aquest mateix model és el que es va acordar a Catalunya, quan va rebre el traspàs del Trànsit el 1998, i un grup de guàrdies civils de Trànsit s'hi va incorporar. Chivite ha aprofitat el ple que aquest dijous se celebra el Parlament navarrès per afirmar que és “un gran dia per a Navarra”. Chivite ha recordat que es tracta d'"una demanda històrica" ​​de la Comunitat Foral i per tant ha considerat que l'acord tancat amb el govern espanyol és "un pas històric". El preacord aconseguit entre el govern d'Espanya i l'Executiu foral comporta la desaparició de la Unitat de Trànsit de la Guàrdia Civil.

Vilariño, però, no ha tingut en compte les previsions per incorporar-se a la Policia Foral. “María Chivite ha dit que posar data a l'expulsió de 220 famílies de Navarra és per a ella un gran dia”, sosté, i afegeix que “a JUCIL aquesta alegria li recorda les infames expulsions de jueus i moriscos de la península Ibèrica dels regnats dels Àustries”. En aquesta línia, ha afegit que "aquest fet és propi d'estats totalitaris, com la Unió Soviètica sota la tirania de Stalin". "El que passa a Navarra recorda aquella tirania", ha deixat anar. Vilariño ha apuntat que els serveis jurídics de l'associació estaran a disposició dels companys que ho sol·licitin “per assegurar que puguin continuar amb la seva feina i amb les seves vides al lloc que han triat”.

Per la seva banda, l'Associació Unificada de Guàrdies Civils ha afirmat que amb el traspàs de la competència "es consumeixi la humiliació, un despropòsit del qual sempre resulten perjudicats els components del cos". Després de preguntar-se "què passarà ara amb els guàrdies civils de trànsit i les seves famílies", sosté que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, "encara no ha aclarit quin serà el futur dels agents destinats allà", i li han demanat "explicacions urgents". Segons la seva opinió, "Marlaska ha utilitzat els guàrdies civils com a moneda de canvi; no només no informen prèviament els companys ofesos a Navarra, sinó que l'Executiu tampoc escolta ni convoca cap reunió per conèixer les reivindicacions i necessitats dels agents".

A la fotografia principal, la presidenta de Navarra, María Chivite, rep felicitacions després de l'acord de traspàs del Trànsit.   Foto: EFE