El segon diari alemany, el Süddeutsche de Munic, ha publicat un article de la seva especialista en ciència, Kathrin Zinkant, criticant la gestió del coronavirus a Espanya, i posa com a exemple la prohibició de fumar al carrer. El diari parla d'"activisme cec" i d'una lluita amb "desesperació" contra la pandèmia.

"La responsabilitat de la política en la crisi del coronavirus no és pas petita, i a vegades esdevé desesperació. El govern espanyol també ho pateix. Després de la brillant contenció del virus a principis d'estiu, ara s'ha passat a la desil·lusió. Espanya va anunciar dimecres gairebé 7.000 noves infeccions, no gaire lluny dels nivells màxims que tenia al mes de març. I què fa el govern espanyol? Tancar els fumadors en un activisme cec, si no perillós", indica.

Segons l'article, la decisió de prohibir fumar al carrer és clarament "hipòcrita". "En primer lloc, perquè no hi ha cap evidència científica que el fum a l'exterior sigui més contagiós que l'alè d'un no fumador. Això no significa que es pugui descartar la connexió. Però no hi ha cap estudi sobre la qüestió. I mentre sigui així, el suposat risc és una pura especulació. I en segon lloc, qualsevol estudiant de medicina ja sap que un fumador no deixa de fumar, encara que ara estigui prohibit davant del bar. Segueix fumant on estigui permès. En aquest cas, a casa", indica.

Segons Süddeutsche, fumar a casa encara serà més perillós que fumar al carrer. "Mentre que el fum, amb gotes fines i grans, es dissipa en l'aire fresc, en habitacions tancades el risc d'infecció augmenta. Si els fumadors es veuen forçats a aquest ambient de risc, potser amb amics que de l'altra manera li haurien acompanyat fora del pub, o amb la família a la qual de l'altra manera hauria sortit a l'exterior, llavors el risc per totes aquestes persones clarament s'incrementa", ha afegit.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar aquesta prohibició divendres passat i, des de llavors, cada comunitat autònoma ha estudiat la manera d'aplicar-la al seu territori. Algunes ja han aprovat resolucions que han entrat en vigor, mentre que d'altres ho faran aquesta setmana, com ja han anunciat Astúries o València.

El ministre va assegurar que la prohibició de fumar i onze mesures més eren un "mínim, en cap cas un màxim", cosa que significa que les autonomies podran endurir-les si ho creuen necessari.

Precisament el magistrat substitut del jutjat contenciós administratiu Alfonso Villagómez Cebrián ha anul·lat avui l'ordre del govern de Madrid de prohibir fumar en espais públics sense distància de seguretat o el fet de menjar al transport públic, segons recull El País.

fumar tabac carrer efe

El jutge entén que la normativa regional no es pot aplicar perquè fa referència a una ordre del Ministeri de Sanitat que no ha estat publicada prèviament al Boletín Oficial del Estado. La falta d'aquest pas previ produeix indefensió per als ciutadans i la converteix en "nul·la de ple dret", segons la interlocutòria.

A més, manté que un executiu autonòmic no pot limitar els drets fonamentals si no es declara prèviament un estat d'alarma. 

Des de dimarts, a Catalunya ja no es pot fumar tampoc a la via pública, sempre que no es pugui garantir una distància mínima d'almenys dos metres. Aquesta setmana, el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat la normativa que desenvolupa l'ordre del Ministeri de Sanitat acordada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.