El nou Govern de la Generalitat està "predisposat" a "analitzar diferents processos judicials sempre que no hi hagi una lesió o un menyspreu dels funcionaris i els béns públics". Així ho ha dit la vicepresidenta Neus Munté a Catalunya Ràdio. Sobre la taula hi ha set causes contra activistes amb més de 40 imputats, a les quals la Generalitat s'hi va personar com a acusació particular.

Aquesta decisió de l'Executiu català seria una condició de la CUP per investir Carles Puigdemont. Entre els processos judicials hi ha la protesta per la visita d'Artur Mas a la Universitat de Girona el 2011, els disturbis durant la vaga general del 29 de març del 2012, els xocs per la vaga general del 14 de novembre del 2012, l'acció contra la línia de molt alta tensió del 2014 i la manifestació contra el tancament de Can Vies.

El PSC ha demanat l'Executiu que doni explicacions "cas per cas", ja que els socialistes van fer confiança al Govern anterior, que és el que va interposar les querelles. "Cal que expliquin a canvi de què ho fan i quin preu té l'estabilitat parlamentària", ha dit la portaveu socialista Esther Niubó.

Carlos Carrizosa ha trobat "molt greu" aquesta mesura, perquè "suposaria portar les negociacions polítiques a seu judicial". El portaveu de Ciutadans considera que, de retirar-se d'aquestes causes judicials, significaria que la Generalitat "hauria inclòs entre els pactes polítics el fet de deixar de perseguir delictes".