Si no acaben confluint en el nou subjecte polític, Podem i Albano-Dante Fachin “tenen els dies comptats”. Així ho adverteixen veus del sector crític de Podem consultades per El Nacional. “Si no s’acaben integrant a Catalunya en Comú, la direcció estatal té molt clar que el seu referent a Catalunya són els comuns i Xavier Domènech”, asseguren en aquest sentit. "Si les coses es mantenen igual, Podem Catalunya desapareixerà".

La negativa de Podem a integrar-se en el nou subjecte polític dels comuns, liderat per Ada Colau i Xavier Domènech, ha estat un dels elements que ha tensat més les relacions en l’interior de la federació catalana del partit. De fet, si bé el partit no va integrar-se, alguns dels seus membres més destacats sí que van fer-ho a títol personal. La diputada al Parlament Jèssica Albiach, el secretari general de Podem Barcelona Marc Bertomeu o el catedràtic Vicenç Navarro formen part de l’executiva de CatComú.

En aquest context, el sector crític alerta que, enfront d’una nova convocatòria electoral, si no s’han integrat finalment en la confluència, no tindran res a fer. “Pablo Iglesias no deixarà que Fachin es presenti amb una llista de Podem que competeixi amb els comuns”, asseguren les fonts consultades. “Haurà de muntar una candidatura pel seu compte o no tindrà res a fer”, vaticinen.

El principal punt de conflicte amb Podemos no ha estat el posicionament sobre el referèndum de l’1 d’octubre (que també ha generat discrepàncies). Ha estat també aquesta negativa a integrar-se a Catalunya en Comú. És això el que ha tensat les relacions entre Pablo Iglesias i Albano-Dante Fachin, també les personals (Iglesias té molta més química amb Domènech). De la mateixa manera, hi ha membres de Podem amb qui Fachin fa mesos que no es dirigeix la paraula. Amb Marc Bertomeu va acabar als tribunals després de ser fulminat com a assessor parlamentari.

En el seu moment, la direcció de Podem, encapçalada per Fachin, va argumentar que no es donaven les condicions per a formar part de la nova confluència. El pròxim octubre, passat el referèndum, consultaran a la militància sobre si participaran finalment a CatComú i, en cas afirmatiu, en quines condicions ho faran. Els crítics responen que no serà ell qui fixi unilateralment aquestes condicions.

Secretaria general qüestionada

El passat juliol, diversos membres catalans del Consell Ciutadà de Podemos i diputats d'En Comú Podem, com Jèssica Albiach o Vicenç Navarro, van firmar un manifest que demanava a Albano-Dante Fachin la convocatòria d'una assemblea general per a decidir el posicionament sobre el referèndum i la confluència amb Catalunya en Comú. A això se li han sumat les crides perquè Fachin posi a disposició de les bases la secretaria general. Ell mateix deia aquest dilluns en una entrevista amb El País que Pablo Iglesias i Pablo Echenique li havien demanat que dimitís.

La resposta de Fachin és clara: "Allò que passa a Catalunya, es decideix a Catalunya". En aquest sentit, ha denunciat en diverses ocasions les "ingerències" de la direcció de Podemos en els assumptes de Podem. S'ha negat a sotmetre el seu càrrec a la confiança de les bases, perquè "fa un any vam guanyar les primàries" i "els estatuts prohibeixen repetir-les abans dels 18 mesos". Els cercles de Podem, afegeix, tampoc no han sol·licitat una assemblea revocatòria.

"El que demanen és bàsicament treure una direcció escollida democràticament", criticava Fachin a l'entrevista. I afegia: "Que es digui des de Madrid quan cal treure una direcció atempta contra l'ADN i la idea de la plurinacionalitat". Els crítics sostenen que només volen saber si, després de la confluència fracassada i el posicionament sobre l'1-O, les bases li renoven la confiança o no. Aquest serial encara no ha acabat.