Els socialistes crítics amb la gestió de Pedro Sánchez al capdavant del PSOE ja han sortit a demanar-li responsabilitats. Ho han fet només unes hores després dels mals resultats del partit a les urnes d'aquest diumenge, i en fer-se pública la proposta de Sánchez de convocar el 39è Congrés del partit, celebrant unes primàries el 23 d'octubre.

Ho ha fet l'exministre i exvicesecretari general del PSOE, José Blanco, que ha preguntat "què més ha de passar perquè el PSOE reflexioni"; o el secretari general del Grup Socialista al Congrés, Eduardo Medina, que ho ha qualificat d'un "enfonsament electoral immens" i ha demanat un canvi de rumb. També, en declaracions als mitjans, ho ha fet la secretària de Relacions Internacionals del partit, Carme Chacón, que s'ha mostrat irritada pels resultats i la via política del seu líder.

Andalusia, en contra d'avançar el Congrés

Per la seva banda, el PSOE d'Andalusia (PSOE-A) també ha volgut exigir aquest dilluns al secretari general del partit, Pedro Sánchez, que assumeixi "responsabilitats polítiques" després dels resultats electorals i ha reiterat el seu rebuig a la convocatòria del congrés d'aquesta formació mentre Espanya no tingui govern.

"Els resultats (electorals) són inadmissibles", ha dit en roda de premsa el secretari d'Organització del PSOE-A, Juan Cornejo, qui preguntat expressament si creu que Sánchez ha de dimitir, ha assenyalat: "Cadascú que ho interpreti com vulgui, però crec que he parlat clar ".

Així, ha recordat com van actuar en el seu moment els exsecretaris generals del PSOE Joaquín Almunia i Alfredo Pérez Rubalcaba i ha postil·lat: "¿Va convocar Rubalcaba un congrés?", Al que ha afegit que quan "està en joc el PSOE" les actuacions s'han de produir "des de la generositat i l'interès general del partit i no buscant solucions a situacions personals".

"Fer el congrés el mateix mes d'unes possibles eleccions (generals) em sembla d'una poca traça increïble", ha emfatitzat el número dos del PSOE andalús, en referència a la proposta de Pedro Sánchez de celebrar un conclave a primers de desembre. "Donaríem el missatge que hem tirat la tovallola i que ja estem decidits a unes terceres eleccions", ha advertit.

Els crítics veuen els terminis molt ajustats i creuen que un congrés immediat posa les coses difícils  als que donen per segura contrincant de Sánchez, la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, per la immediatesa dels terminis.