França ha estrenat avui el film canadenc Avec un sourire, la révolution, sobre la reivindicació independentista catalana i el referèndum de l'1-O. En la presentació de la pel·lícula ahir a la capital francesa, amb la presència del president a l'exili, Carles Puigdemont, el film va tenir una bona acollida, i al final algú va quedar tan entusiasmat que va cridar mentre passaven els crèdits: "Visca la terra". El moment va quedar gravat en vídeo.

 

@MiriamSBrichs

La pel·lícula, dirigida pel canadenc Alexandre Chartrand, es pot veure al cinema Saint André des Arts de la capital francesa, i també es projecta a Caors, Tolosa i Genoble, entre d'altres localitats.

Segons el portal francès Allociné, especialista en cinema i el món audiovisual, el film ha estat ben valorat per la crítica especialitzada, amb 3 o 4 estrelles sobre 5. Aquest és un resum de les crítiques.

L'Humanité: 4 estrelles. "Un documental que ressona com una crida a una insurrecció pacífica i alegre".

Les fiches du cinéma: 3 estrelles. "Seguint el referèndum reivindicat pels independentistes catalans i els 25 dies que el van precedir, Alexandre Chartrand qüestiona algunes proves sobre l’Estat i la llibertat dels pobles. Ortigant per a alguns, revigoritzant per a d'altres. És il·lustratiu per a tothom".

Première: 3 estrelles. "Bon cinema directe, que mostra d’una manera concreta, física i tangible, fervor democràtic".

Télérama: 3 estrelles. "Fent surf sobre el moviment sense qüestionar-ne els fonaments, els debats, els silencis, el documental està ple de somriures però, per manca de problematització, demostra no ser polític".

À voir à lire: 3 estrelles. "Si podem lamentar el punt de vista únic i orientat cap a una situació que no sembla que vulgui calmar-se, recordarem especialment un gran vessament d’humanitat cap a un poble que ja no vol patir més. Interessant, sens dubte". 

 

La pel·lícula compta amb la participació de l'actor Sergi López, que és molt conegut entre el públic francès. La pel·lícula es va estrenar al Quebec l'any 2019, i va causar un gran impacte. 

Chartrand explica que li hauria agradat fer una pel·lícula sobre la recerca infructuosa de les urnes per part de la policia espanyola, i que van ser amagades amb enginy pels militants independentistes. Però, sobretot allò que admira Chartrand és el "coratge exemplar" dels votants en el dia de la votació de l'1-O. Ell va ser-hi, en primera línia, i va poder captar imatges de la brutalitat policial en unes jornades que, reconeix, van estar plenes de tensió i de dificultats. Totalment impensables al Canadà.