Ja és oficial. L'Ajuntament de Barcelona ha retirat aquest dimecres la Medalla d'Or a Cristina de Borbó. Barcelona En Comú, CiU, ERC, PSC i la CUP han votat a favor de treure-li el màxim guardó que atorga la ciutat, mentre que Ciutadans i el PP s'hi han abstingut. Els primers pel dret a la presumpció d'innocència i, els segons, han demanat a Esquerra que ajorni la proposta perquè "podria ser que abans del judici se li retiri la imputació".

Fa només cinc dies que el grup municipal d'ERC va anunciar que avui ho demanaria a la comissió de Presidència sota l'argument que "la suma d'escàndols que ha esquitxat la monarquia en els darrers anys, el desprestigi de la institució i la manca de sensibilitat de la Corona cap al procés sobiranista impedeixen que la Infanta Cristina mantingui la Medalla d'Or".

I així ha estat. El regidor d'ERC, Jordi Coronas, ha denunciat avui durant la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Mobilitat que Cristina de Borbó "no és mereixedora del màxim guardó que pot atorgar la ciutat" perquè "no representa, ni de bon tros, aquests valors" i ha reclamat que tampoc tingui dret al tracte d'excel·lència en els actes oficials.

19 anys d'or

Corria el juny del 1997 quan el consistori va concedir-li la Medalla d'Or, però no va ser fins pocs dies abans de casar-se amb Iñaki Urdangarin a la catedral de la ciutat, que el llavors alcalde de Barcelona Pasqual Maragall va fer-li l'entrega oficial. Va ser durant les festes de la Mercè, el 22 de setembre.

 

Després de perdre el títol de duquessa de Palma –que li havia concedit el rei Joan Carles com a regal de noces– i la placa commemorativa, Cristina de Borbó ha vist avui com una de les seves distincions més significatives volava de les seves mans.

El consistori barceloní ja havia sotmès a votació la possibilitat de retirar-li el guardó el 19 de febrer del 2014 a petició d'Iniciativa. Però la proposició va ser refusada per CiU i el PP.

Adéu, Barcelona

Cristina de Borbó diu adéu a Barcelona per sempre. Ja havia marxat de la ciutat a finals d'estiu del 2013 per viure a Ginebra, però amb la retirada de la Medalla d'Or encara ha perdut més vincles amb la capital catalana.

S'hi va instal·lar l'any 1992 per organitzar el Campionat Mundial de Vela Adaptada, que es va celebrar després dels Jocs Olímpics. La seva intenció era quedar-s'hi només per sis mesos però un any més tard va començar a treballar a La Caixa i, més endavant, va conèixer Urdangarin, amb qui va viure al palauet de Pedralbes des que es van casar i fins fa dos anys.