Un grup de més de 200 cristians de Tarragona han signat aquest dilluns un manifest com a rèplica al president de la Conferència Episcopal, Ricardo Blázquez, que va aplaudir l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

"L'Església no pot defensar l’independentisme, però tampoc l’aplicació de l’article 155 com ha fet el president de la Conferència Episcopal Espanyola", critiquen al text promogut per set laics i quatre capellans de l'arquebisbat. Així, tant l’independentisme com l'unionisme siguin "compatibles amb l’Evangeli" i "l’Església no ha d’identificar-se amb cap d’elles".

"Totes dues opcions són polítiques", recorden, però destaquen que "abans i en el fons d’aquestes, hi ha els drets fonamentals individuals i col·lectius que tota política ha de respectar". En aquest sentit, critiquen l'aplicació de l'article 155 i la destitució del Govern i empresonament dels consellers i dels Jordis.  "L’unionisme és legítim i es pot defensar amb arguments. Però no es pot imposar, com no pot fer-ho l’independentisme. Un fi no justifica qualsevol mitjà", insisteixen.

Dret a desobeir

"A Catalunya, estem patint una sèrie d’injustícies que hem de denunciar", alerten, defensant el dret a desobeir: "Si la llei és injusta, cal canviar-la, i, si no es pot, hi ha èticament i en consciència el dret a desobeir-la, en tant que sigui injusta".

Al text, es fa referència a diverses pràctiques il·lícites que s'estan duent a terme en aquest procés. Carreguen especialment contra "les mentides", "les humiliacions" o "les calúmnies", en al·lusió a les acusacions d'adoctrinament de l'escola catalana.

Per acabar, avisen que "el silenci no és neutre" i animen a altres creients perquè "la por a ser confosos com a cristians amb una opció concreta no impedeixi defensar la justícia, els valors democràtics i els drets fonamentals".