La renúncia d'Iván Espinosa de los Monteros a seguir com a diputat i portaveu de Vox en una nova legislatura el passat dimarts, va deixar un lloc lliure que, seguint l'ordre de les llistes, ocuparia el metge Juan Luis Steegmann. Dos dies després, aquest diputat, que es va guanyar l'enemistat de companys de files i de simpatitzants del partit per defensar la vacunació durant la pandèmia de la covid-19, també plega. Steegmann no recollirà l'acta de diputat i ha renunciat a tots els càrrecs dins el partit. El substituirà la diputada Carla Toscano, coneguda per unes polèmiques declaracions contra la ministra d'Igualtat, Irene Montero. 

🟢 Crisi interna a Vox: crítiques a la cúpula i qüestionament del lideratge de Santiago Abascal

Vox va perdre 19 diputats i més de 600.000 vots en les passades eleccions generals respecte als comicis del 2019. Però la manca de fidelitat entre els electors també s'està fent evident dins del mateix partit, que està patint la crisi més gran des de la seva fundació fa 10 anys. La renúncia de Steegmann tan sols afegeix més pressió sobre el líder de Vox, Santiago Abascal, que s'enfronta a crítiques internes pel seu lideratge.

Steegmann ha estat una figura molt polèmica dins el partit ultradretà. Durant la pandèmia va ser el portaveu de Sanitat de Vox, i mentre que va ser aplaudit per les seves dures crítiques contra la gestió del govern espanyol i especialment contra el llavors ministre de Sanitat, Salvador Illa, ràpidament les lloances van esdevenir retrets. El metge va defensar i promoure la vacunació contra la covid com una mesura necessària i efectiva, una posició que no compartia bona part de l'electorat de Vox, que se situava en el negacionisme. Fins i tot van arribar a sobrenomenar-lo com a "vacunazi". La notícia que en les eleccions del 23-J repetia a les llistes va despertar de nou l'odi d'una part dels simpatitzants de Vox a les xarxes.

Steegmann plega: "S'obre la porta del Congrés, però no hi entraré" 

En un comunicat, Steegmann ha assegurat que haver estat membre de Vox ha estat un "honor incommensurable" i ha agraït a Abascal l'oportunitat. "El meu agraïment a Santiago és per sempre", ha dit. El metge hematòleg ha explicat que, el passat 24 de juliol, després d'haver quedat fora de la cambra baixa, va dimitir del comitè executiu nacional de Vox. Després de la renúncia d'Espinosa de los Monteros, que ha qualificat de "trista i sorprenent", s'ha trobat amb la possibilitat de repetir com a parlamentari, però l'ha rebutjat. "Ara s'obre de nou la porta del Congrés, però no hi entraré", ha informat sense donar més detalls dels motius.

Steegmann ha assegurat que va intentar exercir el seu rol com a diputat amb "lleialtat, sinceritat i estima" i "intentant que la dignitat del càrrec es traduís en el millor servei a la salut dels espanyols, a Espanya i a Vox". Amb tot, ha afirmat que en la nova legislatura "són altres els que han d'estar a bord". La missiva conclou reiterant les gràcies a Abascal: "Aquí tens el meu ànim i el meu braç per a allò que necessitis i el que Vox requereixi".

Carla Toscano tornarà a ser diputada

La doble renúncia a Vox ha fet possible, contra tot pronòstic, que la número set en les llistes del partit d'ultradreta a Madrid, Carla Toscano, repeteixi com a diputada. Aquesta parlamentària, que també és regidora a l'Ajuntament de Madrid, va estar al centre de la polèmica el novembre passat quan, en una intervenció, va dir a la llavors ministra d'Igualtat, Irene Montero, que el seu "únic mèrit" havia estat "estudiar en profunditat Pablo Iglesias".