Les diferències entre PSOE i Unidas Podemos s'intensifiquen i estan provocant una crisi al govern espanyol de coalició. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha replicat aquest dijous al vicepresident segon, Pablo Iglesias, després que aquest qüestionés que a l'estat espanyol hi hagi una situació de "plena normalitat democràtica" a causa de l'existència de presos polítics i exiliats, i ha apel·lat a "la sort d'haver nascut a Espanya".  

Durant un acte de presentació de l'Estratègia Espanya Nació Emprenedora celebrat avui a la Moncloa, Sánchez ha assegurat que tots els espanyols tenen sort "d'haver nascut" i de viure en el "gran país" que al seu entendre "és Espanya" i ha declarat que la integració social i territorial representen la "base de la legitimació del sistema democràtic" i que, per això, cal tenir-les molt en compte en les transicions que cal desenvolupar per superar la crisi actual derivada de la pandèmia de la Covid-19.

Es tracta d'una opinió molt diferent de la d'Iglesias, que considera que “hi ha una situació d'excepcionalitat quan els líders dels dos partits que governen Catalunya un és a la presó i l'altre a Brussel·les”.  

Tot i que el president de l'Executiu ha evitat fer cap referència explícita a les polèmiques declaracions del líder d'Unidas Podemos, sí que ha fet grans lloances d'Espanya, i ha assegurat que "quan un surt d'Espanya, s'adona de les grans potencialitats i avantatges i de l'enorme sort que tenim, vital, d'haver nascut, crescut i poder viure en aquest gran país". 

La rèplica dels ministres socialistes a Iglesias

Sánchez no ha estat l'únic a contestar al líder d'Unidas Podemos. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ja va defensar que Espanya “té la normalitat pròpia d'un estat de dret que aplica les lleis a tothom per igual” i va posar com a exemple la campanya de les eleccions catalanes del 14-F. En aquest sentit, va assegurar que els comicis constaten la “normalitat”, perquè “tothom qui pot i vol” està participant en la campanya electoral. Qui no ho fa, va rebatre en referència al president Carles Puigdemont, “és perquè va fugir del seu país”.

També va respondre el ministre i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que va reivindicar la democràcia espanyola. “És una de les democràcies de més qualitat que existeixen al món”, va reiterar Ábalos. Si bé “la normalitat democràtica permet elements d’anormalitat”, va subratllar que la generalització “no té cap sentit”. I va reblar: “És un país democràtic i bastant orgullós d’aquest fet”.

Per la seva banda, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha fet servir aquest dijous la presa de possessió del nou cap de l'Armada, l'almirall Antonio Martorell, per respondre al vicepresident segon, i ha afirmat que Espanya és una "democràcia plena" i tot un exemple per al món, que les seves institucions "funcionen" i que no té "res a envejar" de cap altre país. 

Finalment, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, tot i que no ha fet referència explícita a les paraules d'Iglesias, durant un acte de lliurament de les medalles al mèrit de Protecció Civil, ha defensat amb contundència l'actual sistema espanyol i ha qualificat aquesta democràcia de "moderna, avançada i lliure". 

Iglesias critica la inacceptable actuació de TVE

Mentrestant, el vicepresident ha seguit discrepant avui del PSOE, i ha denunciat que la televisió pública espanyola, TVE, ha acomiadat els dos encarregats del rètol que ahir va aparèixer al programa La primera hora sobre la marxa de la princesa Elionor a Gal·les per estudiar batxillerat, on la comparaven amb la fugida del rei Joan Carles. En declaracions a RAC1, Iglesias considera que si "realment el rei emèrit no fos un fugit, ahir no s'haurien ofès tant amb la comparativa que van fer per un rètol".

En aquest rètol s'hi podia llegir: "Elionor marxa d'Espanya, com el seu avi". L'administradora de RTVE, Rosa María Mateo, va comunicar ahir a la tarda que fulminaven els dos treballadors implicats en el càiron.

Iglesias ha recriminat aquesta decisió: "Em sembla inacceptable que l'administradora pública intervingui i faci fora dues persones, és un abús".

 

Imatge principal, Pedro Sánchez /  EFE