El pic de la tercera onada ja es dona per superat a tres dies de la celebració, diumenge, de les eleccions del 14-F. Sortosament estem lluny de les previsions més pessimistes que es preveien per a aquesta jornada, si bé la incidència de la Covid-19 segueix sent alta i la pressió hospitalària, tot i que ha disminuït força aquesta darrera setmana, continua sent elevada. La mortalitat, però, no s'atura i el coronavirus ja ha provocat més de 20.000 morts a Catalunya

L'informe diari del Departament de Salut informa aquest dijous de 114 noves defuncions i ja són 20.020 les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus. Des de principi de febrer s'han registrat 789 defuncions. Al gener es va disparar la mortalitat, amb 2.136 decessos, lluny dels 1.128 del desembre i dels 1.779 del novembre.

El risc de rebrot segueix baixant

La mortalitat és la dada més negativa del seguiment de la pandèmia, ja que mentre aquesta puja, les dades epidemiològiques confirmen la lenta tendència a la baixa iniciada a mitjans de gener. El risc de rebrot ja està en 359, vuit punts per sota del dia anterior i lluny dels 794 registrats el 16 de gener. També baixa el risc de contagi (Rt), una centèsima, i se situa en 0,82.

La pressió assistencial als hospitals, l'aspecte que a hores d'ara preocupa més a les autoritats sanitàries, es manté, si bé la situació no és tan crítica com fa dues setmanes. Els ingressos hospitalaris segueixen baixant, encara que avui només s'han alliberat nou llits, mentre que avui puja l'ocupació a les UCI, amb tres malalts més. Avui hi ha 2.457 persones ingressades en centres hospitalaris, lluny de les tres mil que hi havia fa tres setmanes, mentre que les unitats de cures intensives atenen 668 malalts, quan el 2 de febrer van arribar al màxim de 731.

Més de 2.000 contagis

Els positius per coronavirus se situen un dia més per sobre dels dos mil. El darrer recompte de Salut informa de 2.220 nous contagiats, si bé el percentatge de proves que donen positiu segueix baixant i ara està en el 5,60%. En total, ja s'han diagnosticat a Catalunya 529.097 casos positius des que va començar la pandèmia el març passat.

La millora de la situació epidemiològica va en paral·lel a l’avanç de la campanya de vacunació, que aquesta setmana ha començat una nova etapa després d’haver-se administrat la vacuna a les residències i al personal sanitari que treballa en primera línia contra la Covid. S’ha començat a vacunar altres professionals sanitaris (farmacèutics, logopedes, fisioterapeutes i psicòlegs), així com membres dels cossos de seguretat i emergències. Així, 202.527 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, 9.367 més que en el recompte anterior. La segona dosi ja ha estat administrada a 152.111 persones, 7.577 més en la darrera jornada.

Pendents de l'assaig

En aquest context, el Ministeri de Sanitat ha obert la porta a incloure els majors de 55 anys en la vacuna d'AstraZeneca, si bé tot dependrà dels resultats de l'assaig clínic que s'està fent als Estats Units, les conclusions del qual se sabran el mes vinent. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha plantejat que pot ser administrada sense límit d'edat.

Els responsables de Salut a Catalunya es decanten per aquesta opció. Consideren que la reacció immunològica de les persones d’entre 55 i 65 anys és similar, i així ho han traslladat a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut celebrat aquest dimecres.

Imatge principal: personal sanitari de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell que treballa a l'UCI per a pacients amb coronavirus / Efe