Una crisi al Partit Aragonès Regionalista (PAR) ha deixat l'estabilitat del govern del socialista Javier Lambán a l'Aragó, a la corda fluixa. Tot ha començat quan 16 dels 28 membres de l'executiva del PAR ha presentat una moció de censura contra Arturo Aliaga i l'han tombat com a president del partit. Aliaga és també el vicepresident del govern de Lambán, i la derrota al partit qüestiona la seva continuïtat. El substitut d'Aliaga és el senador Clemente Sánchez-Garnica, però això no amaga que tot el partit està en crisi, i fins i tot un grup de militants ja ha format una escissió amb el nom d'Aragoneses- Plataforma aragonesista. El PAR, que té tres diputats, és un dels 4 partits del govern aragonès, juntament amb el PSOE, Podemos i Chunta aragonesista.  

El nou líder del PAR, Sánchez-Garnica, ha insistit en el caràcter "constructiu" de la moció i ha manifestat el seu respecte per Aliaga, així com per la gestió que fa al capdavant del Govern d'Aragó. Ha destacat que l´únic objectiu d´aquesta moció era desbloquejar la situació en què es troba el partit per tenir possibilitat de presentar candidatura a les eleccions autonòmiques del 28 de maig. "El PAR és un partit històric, amb 45 anys d'història i que sempre ha demostrat la seva responsabilitat, serietat i centralitat, i el seu paper com a garant dels governs al llarg de la història", ha afegit. Però el dubte és si podrà pacificar la formació, o si aquesta ha entrat en un procés de destrucció a l'estil de Ciutadans.

Tota la preocupació ara és què faran els 3 diputats del PAR. L'ara destituït, Aliaga, que és un dels diputats, ha volgut deixar clar que els aragonesos "poden estar tranquils". "Els tres diputats del PAR garantim l'estabilitat del govern, sent conscients que no permetrem que una qüestió interna de partit afecti el dia a dia dels aragonesos i la nostra feina; una feina en què ja hem demostrat que fem servir a fons, pensant sobretot en el seu benestar", ha dit. La incògnita és si aquest missatge de tranquil·litat durarà gaire temps.

Lambán hospitalitzat

 

Tot això passa quan ahir dijous el president aragonès va ser ingressat a l'hospital Miguel Servet de Saragossa, per una infecció d'orina. El president autonòmic tenia previst comparèixer davant el ple de les Corts d'Aragó per informar sobre els mecanismes de prevenció d'emergències i gestió forestal a la comunitat. Lambán havia d'obrir l'apartat de les compareixences per parlar de la gestió de les emergències als boscos, però la seva intervenció al ple va ser suspesa. De moment, es desconeix fins i tot quan romandrà hospitalitzat el líder del PSOE aragonès. El president aragonès va anunciar el 2021 que pateix càncer de còlon, però, tot i això, ha seguit amb normalitat la seva activitat política.