Els nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) prendran possessió del càrrec aquest dilluns en un acte solemne a Madrid. César Tolosa i María Luisa Segoviano, designats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i Juan Carlos Campo i Laura Díez, proposats per l'executiu espanyol, assumiran les seves respectives carteres poc més d'una setmana després de prometre el càrrec davant del rei Felip VI –excepte Tolosa, que el va jurar–. Es formalitzarà així la fi del bloqueig a la cort de garanties, que des de feia anys tenia membres amb el mandat caducat, entre els quals el president Pedro González-Trevijano, a la vegada que el TC farà un tomb i passarà a tenir una majoria considerada progressista. Aquesta renovació, juntament al la reforma del Codi Penal, són els dos fets que han marcat els últims dies de 2022 i van obrir una crisi institucional. La darrera enquesta d'El País i la Cadena Ser li fa pagar aquesta crisi al PSOE.

El govern espanyol arrenca l'últim any de legislatura (les properes eleccions generals estan previstes per aquest 2023) patint les conseqüències de la crisi institucional que va tancar l'any: el PP, amb el 28,9% dels vots, recupera l'avantatge i es situa com a primera força política. Els socialistes retrocedeixen fins al 26,9%, nou dècimes menys que el que vaticinaven les enquestes del mes passat. El baròmetre que aquests dos mitjans van publicar al desembre, parlava d'un empat tècnic entre PSOE i PP, però ara els de Pedro Sánchez perden posicions. Pel que fa a Unidas Podemos obtindria un 11,5% dels vots i Más País un 3,6%, uns resultats estables que no es beneficien de la crisi del PSOE. 

Els pactes de la dreta

El PP millora a les enquestes però no es refà del tot després dels dos punts que van perdre a la darrera enquesta, en aquest darrer baròmetre els de Feijóo només pugen vuit dècimes fins al 28,9% dels vots. Pel que fa a Vox, segueixen sent la tercera força política amb el 14% dels sufragis (una dècima més que el mes passat) i Ciutadans obté només un 2,4% dels vots. Formar govern amb els resultats que es desprenen d'aquesta enquesta és difícil, ja que el bloc de la dreta es quedaria en 163 escons (la majoria absoluta està en 176 diputats). Segons aquest estudi el PP obtindria 122 escons, millora respecte els 89 que té ara, i Vox es quedaria en 41 diputats, 11 menys que els aconseguits als comicis de 2019. No sumen.

A l'esquerra també hi ha problemes per formar govern, segons aquests números, ja que el PSOE obtindria 109 diputats, 11 menys que els actuals. Podemos, per la seva banda, perdria 4 escons respecte dels que té ara (35) i, per tant, els actuals socis del govern espanyol es quedarien amb 140 diputats, també lluny de la majoria absoluta, com a molt podrien arribar als 144 si s'incorporessin els diputats de Más País. Així doncs, la coalició d'esquerres tornaria a necessitar el suport d'ERC, el PNB, Bildu, BNG i Teruel Existe. Si aconseguís aquests suports Pedro Sánchez tindria 171 vots, només estaria a 5 diputats de la majoria absoluta.