El portaveu adjunt d'Unidas Podemos al Congrés, Enrique Santiago, ha celebrat la renovació del Tribunal Constitucional (TC), ja que considera un tribunal "menys polititzat" ajudarà que les lleis aprovades pel Congrés tinguin menys "objeccions". Santiago apunta que aquest canvi al TC l'allunya de ser "una joguina del PP", segons informa Europa Press. Per aquesta nova etapa del tribunal, el portaveu de Podemos ha assegurat: "El que no passarà és que el TC pugui convertir-se en una mena de cambra legislatura de tercera lectura, que és el que han intentat fer aquest grup amb (el president) Pedro González-Trevijano". 

Tot i això, Santiago no ha mostrat preferències sobre qui ha de presidir l'organisme. Tanmateix, ha subratllat que "no pot ser una persona politiquera i sediciosa", que converteixi el TC en una "joguina política del PP" com ha passat, al seu judici, amb Trevijano. A més, ha rebutjat la visió que afirma que el govern espanyol ha encaixat una derrota amb la renovació del TC. 

El CGPJ, prioritari 

Si bé Santiago ha celebrat els avenços amb el TC, considera que la prioritat ara és la designació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El portaveu adjunt de Podemos ha subratllat que és "urgent" acabar amb el bloqueig de l'òrgan de govern dels jutges, que arrossega quatre anys de bloqueig per una actitud sediciosa i d'"absoluta coordinació" entre la dreta "judicial i la política".

Unidas Podemos considera que calen prendre mesures per posar fi al bloqueig. Les mesures van des de reformes perquè cessin les seves funcions "automàticament" els vocals amb mandat caducat com marca el "sentit comú", limitar les competències del CGPJ a les "estrictament constitucionals" (Nomenaments, règim disciplinari, ascensos de carrera judicial i tasca d'inspecció) i passar la resta al Ministeri de Justícia, com passa a França, i canvis en el sistema d'elecció perquè "ningú" pugui bloquejar la renovació. El mateix portaveu de Podemos ha remarcat que hi ha moltes alternatives, fins i tot ha considerat aquelles que no obliguen a rebaixar les majories de tres cinquens.

Segons Santiago, el principal problema davant aquest bloqueig és la "manca de voluntat" del PP, la qual ha considerat que "no és democràtica", sinó més aviat propi de "forces nascudes a la calor de la dictadura militar", cosa "lògica" si es pensa que fundadors d'aquest partit "van sustentar el règim franquista". Ha denunciat l'actitud que han mantingut els populars, que ha titllat de "quasi divina" en erigir-se com l'autoritat que defensava el poble del govern espanyol.