La crisi diplomàtica empitjora: Algèria i l'estat espanyol protagonitzen un nou xoc pel Sàhara Occidental. Tot va començar aquest diumenge, amb unes dures crítiques del president algerià. La qüestió és que Abdelmadjid Tebboune va acusar el president espanyol, Pedro Sánchez, d'incomplir la legalitat internacional. Unes acusacions que no han agradat al govern espanyol, que aquest dilluns ha respost amb menyspreu a les esmentades declaracions. El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, s'ha limitat a apostar per no alimentar "polèmiques estèrils" amb Algèria. L'enviat especial del govern algerià per al Sàhara Occidental i els països del Magreb, Amar Belani, ha sentit les paraules d'Albares i les ha titllat de "lamentables i inacceptables". "No contribuiran a una ràpida normalització de les relacions bilaterals", ha afegit.

Albares ha apostat per no alimentar "polèmiques estèrils" amb Algèria, després de les crítiques del president algerià a Sánchez per acceptar el pla d'autonomia marroquina sobre el Sàhara. És a dir, ha decidit esquivar i, per tant, menysprear les declaracions de Tebboune. Només s'ha quedat amb la part que li interessa: la "garantia" del subministrament de gas algerià a Espanya. I és que el president d'Algèria, a més d'acusar Sánchez d'incomplir la legalitat internacional, també va dir que el seu país complirà absolutament tots els acords per al subministrament de gas a l'estat espanyol. Llavors, el ministre s'ha limitat a defensar la decisió "sobirana i dins de la legalitat internacional" que ha pres el govern espanyol. "I no hi ha res més a afegir", ha conclòs en una entrevista a Ondacero.

Albares haurà "d'assumir les conseqüències"

Per la seva banda, Belani ha titllat de "lamentables i inacceptables" les paraules d'Albares i ha indicat que no ajudaran a la normalització de les relacions. "Les declaracions realitzades per Albares són lamentables i totalment inacceptables. Segurament no contribuiran a una ràpida normalització de les relacions bilaterals", ha indicat al mitjà Tout Sur l'Algerie. Finalment, ha advertit que el ministre espanyol haurà "d'assumir les conseqüències".

Tornant a Albares, el cap de la diplomàcia espanyola ha parlat sobre la intervenció de l'alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, en aquesta crisi diplomàtica a favor d'Espanya. Ha assegurat que "no hi ha res més normal" que Borrell s'interessi per tot allò que afecta els estats membres de la UE. "És part de la seva tasca. A més, és espanyol i és un bon amic, però aquesta és la seva tasca", ha afegit. Albares també ha dit que l'alt representant s'interessa per Polònia "quan entra en una crisi migratòria amb Bielorússia" o "en aquests moments quan acut amb freqüència a l'est". "Em sembla impensable tenir una bona relació amb la UE i tenir una relació molt dolenta amb membres de la UE. És una cosa que jo, com a membre del Consell d'Afers Exteriors de la UE, no comprendria", ha tancat.