La Crida per la República que impulsa Carles Puigdemont s'ha instal·lat en un local a l'Eixample de Barcelona, al costat de la delegació del Govern espanyol a Barcelona, que ara encapçala Teresa Cunillera.

El local, que es va estrenar aquest dilluns i aquest matí de dimarts encara tenia penjat el cartell de la immobiliària, està al carrer Roger de Llúria 119 de Barcelona, entre Provença i Mallorca. A cent metres de distància, a la cantonada de Roger de Llúria amb Mallorca, hi ha el palau Montaner, on té la seu la delegació del govern espanyol. Aquest edifici oficial ja no està blindat amb tanques, com ho va estar durant mesos quan n'era el responsable el popular Enric Millo.

El local està format per uns baixos amb un gran aparador que fa visible l'interior i, té tres nivells, planta baixa, altell i soterrani que sumaria uns 200m2. Encara no està del tot equiptat malgrat que ja s'hi han habilitat taules de treball i s'hi fan reunions.

Registre com a partit

La Crida té ja més de 13.200 fundadors -que han hagut de pagar com a mínim 10 euros- i de 52.500 adherits, i amb l'obertura de la nova seu vol subratllar la seva personalitat independent de les formacions amb què comparteix espai polític, i molt especialment del PDeCAT.

L'entorn de Puigdemont ha après la lliçó amb l'experiència de JxCat, la candidatura electoral liderada pel president des de l'exili amb què es va presentar el 21-D a les eleccions. Ara ja no pot utilitzar la marca perquè sis mesos després dels comicis la va registrar el PDeCAT. De fet, el PDeCAT ja ha dit que utilitzarà aquestes sigles per concórrer a les eleccions municipals.

Fonts del nou moviment, que celebraran el congrés constituent el 19 de gener, asseguren que ja ha engegat els tràmits per inscriure la Crida en el registre d'associacions i en el de partits per evitar que es torni a produir aquesta situació. Aquest cop han parat especial atenció a que totes les identificacions i adreces amb què s'ha hagut de registrar no tinguin res a veure amb la formació demòcrata.

Tensió amb Bonvehí

Encara no hi ha un acord sobre la forma com la Crida acudirà a les municipals, especialment pel que fa Barcelona, i veus d'aquest moviment no descarten recolzar una candidatura ciutadana o, al contrari, tots els candidats independentistes, en cas que no sigui possible impulsar una candidatura unitària o tancar un acord amb el PDeCAT per impulsar un espai transversal.

De fet, entre els impulsors de la Crida figura el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, que ha deixat clara la seva disposició a concórrer als comicis i està preparant el seu equip.

Això no obstant, el coordinador del PDeCAT, David Bonvehí, insistia dilluns en roda de premsa que el seu partit es presentarà amb les sigles de JxCat a les municipals la qual cosa és una "filosofia de transversalitat". "Això no vol dir que un actor com la Crida no participi també en la candidatura de Barcelona", va afegir, a més d'assegurar que la seva candidata Neus Munté està disposada a ser "generosa" per afavorir un projecte transversal.

Les paraules de Bonvehí van provocar malestar a la Crida i un dels seus impulsors, Agustí Colomines, ho va deixar clar a Twitter. "Encara hi ha qui no ha entès res. O si ho ha entès, senzillament vol tornar a provocar un daltabaix. Això no va de cadires", va advertir en referència a les paraules de Bonvehí.