Mai no és agradable conviure amb una màquina de perforar a la paret del costat. Però en una situació de confinament forçós on la directriu "queda't a casa", encara pot ser més insuportable. En previsió a l'allargament dels dies de reclusió, l'Ajuntament de Barcelona ha fet una crida a aturar totes les obres que encara estan en marxa en ple estat d'alarma. El consistori no té competències per prohibir-les i per això demana col·laboració al govern espanyol. 

Quan va decretar-se l'estat d'alarma, el govern Colau va paralitzar les 72 obres públiques que es trobaven en funcionament. Ara bé, actualment hi ha 13.000 llicències atorgades sobre les quals l'Ajuntament no pot actuar. Si bé és veritat que moltes empreses han optat per aparcar-les fins que acabi la situació d'emergència, n'hi ha moltes altres que continuen. L'Ajuntament ha demanat a l'executiu de Pedro Sánchez que revisi les mesures de confinament del decret d'alarma perquè s'acabin les obres. "Hi ha qui aprofita aquests dies per canviar l'enrajolat", ha lamentat el responsable de Seguretat. 

Així ho ha traslladat la pròpia alcaldessa, Ada Colau, durant una compareixença al costat del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle i la regidora de Salut, Gemma Tarafa. És la primera vegada en dues setmanes que Colau pot comparèixer físicament des de l'Ajuntament. Fins ara es trobava en quarantena perquè havia estat en contacte amb una persona contagiada de Covid-19. Fa 24 hores que va acabar el seu període d'aïllament preventiu.

De la mateixa manera, Batlle ha expressat preocupació per l'augment de caques de gos i brossa als carrers de Barcelona. En aquest sentit ha fet una crida a la ciutadania per extremar les mesures d'higiene. Des de l'inici de l'estat d'alarma, la Guàrdia Urbana ha multat 7.164 persones per haver-se saltat el confinament. 

Primers 225 sense llar a la Fira

A la mateixa roda de premsa, Colau ha anunciat que aquest dimecres s'obrirà ja el pavelló Victòria Eugència de la Fira de Barcelona que, en coordinació amb l'exèrcit s'ha habilitat per acollir persones sense llar.  En una primera fase hi entraran 225 persones. 

Des de l'Ajuntament deixen clar que no es tracta d'un hospital de campanya, sinó d'un espai d'acollida per a persones vulnerables. Actualment el consistori de la capital catalana dóna refugi a 2.200 persones. Amb aquesta ampliació pretén donar cabuda a unes 385 més, la major part dels quals a la Fira. 

En paral·lel, s'ha preparat un espai específic amb capacitat per a 30 persones gestionat per l'Hospital Sant Joan de Déu en cas que algun dels refugiats doni positiu en coronavirus.