Després d'una consulta a la militància que ha avalat majoritàriament la participació de la Crida Nacional per la República a les eleccions generals del 28 d'abril en un projecte el màxim d'unitari possible, la direcció acaba d'anunciar que "renunciem a presentar una candidatura més per anar a fraccionar encara més l'espai". L'opinió de les bases, per tant, no ha estat vinculant. 

Ara bé, que com a organització no presentin candidatura ni participin de cap coalició, no treu que alguns dels seus membres sí puguin integrar-se a la llista que presentarà Junts per Catalunya al Congrés. De fet, una de les opcions que te més números és que Jordi Sánchez, president de la Crida, acabi sent-ne el cap de llista. Si l'expresident de l'ANC acabés fent el pas, la Crida assegura que "seria una decisió personal seva". Encara han de decidir, diuen, si donaran suport extern a alguna de les llistes, "volem ser molt cautelosos i és probable que no ho fem". Sí que lliuran als partits independentistes que s'hi presentin un document amb propostes programàtiques. 

El secretari general de la Crida, Toni Morral, ha lamentat que "hi hagi candidatura unitària" i s'ha preguntat "què més ha de passar?".  "Ens trobem en un moment de màxima excepcionalitat que fa necessària una candidatura unitària, que interpel·lés a tots els 2,3 milions de persones que van anar a votar l'1-O, seria un missatge claríssim a Espanya i a Europa sobre la perseverança en la demanda del dret d'autodeterminació". Constatat que això no serà així Com que això no serà així -ERC ja va dir que no fa mesos-, consideren que no té sentit participar-hi, perquè "no volem que els partits ens vegin com una amenaça, nosaltres plantegem un repte que va més enllà de la partitocràcia".

Morral ha recordat que es troben en un moment constituent, que tot just fa un mes i mig que van fundar-se oficialment. La convocatòria electoral, ha dit, "ens agafa en un moment embrionari com a organització i cal, per tant, molta cautela a l'hora de prendre decisions". En aquest sentit ha afegit que "no volem posar en risc la nostra identitat". 

El PDeCAT i la llista de JxCat

L'únic partit que hi hauria al darrera de la candidatura de JxCat, per tant, serà com ja va passar el 21-D el PDeCAT, que aquest vespre reunirà la seva executiva per decidir sobre les llistes. Els demòcrates van celebrar primàries aquest cap de setmana i ara la direcció endreçarà l'ordre i, si cal, incorporarà noms. 

L'òrbita Puigdemont veta d'entrada la presència de Marta Pascal, Jordi Xuclà i Carles Campuzano. On sí hi ha coincidència és en l'aposta perquè siguin els presos els qui encapçalin les llistes. 

Encara confien en la unitat a les europees

Una vegada descartat concórrer a les generals i a les municipals, la Crida conserva l'esperança de la unitat de cara a les eleccions europees. Morral ha explicat que es reserven encara aquesta tarda i que seguiran treballant per aconseguir una candidatura unitària a les eleccions europees.